Начална страница | Здраве | ПАГУБНИ СТРАСТИ НИ РАЗБОЛЯВАТ

ПАГУБНИ СТРАСТИ НИ РАЗБОЛЯВАТ

image

Алчността се изражда в язва, скъперничеството - в мигрена...

ДОБРИТЕ, ЛОШИТЕ, ЗЛИТЕ

Многодетният медицински опит е категоричен: всяка болест търси своя герой. Състоянието на сърцето, черния дроб, бъбреците зависи от нашите нагласи и реакции.

Скъперничество

Свидливите хора често страдат от заболяване на сърдечносъдовата система. За тях дори покупката на хляб е неприятно преживяване. На практика те живеят в хроничен стрес.

По тази причина в организма на скъперника нивото на хормона на тревожността непрекъснато е високо, което пък води до хроничен спазъм на съдовете. Първи реагират най- чувствителните - мозъчните съдове. Резултатът е чести мигрени, а в по-тежки случаи - и инсулт.

Страхпнвост

Бъбреците са първият орган, който реагира на страх. Надбъбречните жлези започват да произвеждат повишени количества адреналин и норадреналин, които впоследствие се разлагат на токсични вещества. Естествените защитни механизми се включват и заставят бъбреците да филтрират и изхвърлят отровите. В резултат в бъбреците се активизира хормонът ренин, който свива съдовете и по този начин повишава кръвното налягане. Неслучайно едно от задължителните изследвания за установяване на причините за хипертонията е на бъбреците.

Тъга

Склонността да тъгуваш, да изпадаш в униние води до хронична неудовлетвореност от живота. От това първо страдат дихателните органи (бели дробове, бронхи), които са тясно свързани с емоционалната сфера. Астмата, която е съпроводена със спазми на бронхите, също по правило е свързана с неумението да разкриваш чувствата си и да получаваш радост от живота (включително и от секса).

Щедро сърце

Всеотдайните хора живеят по-дълго, сочат най-новите изследвания. Отдавна се знае, че активният контакт с окотите действа добре на общото състояние и удължава живота. Смяташе се, че тази взаимовръзка работи в полза единствено на тези, които са свикнали да търсят и получават ежедневна подкрепа от околните. Нови проучвания обаче установиха, че на дълголетие могат да се надяват не тези, които получават помощ всеки ден, а тези, които се раздават. Предполага се, че това е и една от причините жените да живеят по-дълго от мъжете.

Алчност

За разлика от скъперника, който пести от всички и от всичко, алчният човек иска колкото се може повече. За него страшен е процесът на раздялата с каквото и да е.

При такива хора често възникват непроходимост на червата, запек, нарушение в обмяната на веществата, понижен имунитет. Вследствие на тези процеси отслабва способността на организма за саморегулация, което може да доведе до онкологични заболявалия.

Първите признаци на нарушена саморегулация може да бъдат вегетативна дистония и постоянни простуди.

Горделивост

Всеки, който се смята за по-висока категория от останалите, не подозира, че това може да отключи психични заболявания или стомашна язва. Такива хора за нищо на света не приемат помощ от околните и приличат на вулкан, който всеки момент може да избухне. Най-често те страдат от заболявания на органите в стомашно-чревния тракт, язви, психични разстройства, артрити. Мнозинството от алкохолиците също боледуват от патологична горделивост.       

Гняв

Тези, които лесно си изтървават нервите или получават удовлетворение от кавгите, са в огромната армия на страдащите от алергични заболявания. Периодичното раздразване на нервната система заставя имунните клетки непрекъснато да са в състояние на бойна готовност.

Тази истина е в сила дори и за хранителните алергии, където по принцип се смята, че определящ фактор са индивидуалните особености на храносмилателната система. Силно раздразнителен човек, но генетично устроен да има много специфични храносмилателни ферменти може изобщо да не усети, че е предразположен към алергии. А при този, чиито ферменти са малко, алергията се проявява ясно още след първото яростно изригване.

Продължава утре...

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст