Начална страница | Здраве | ПАГУБНИ СТРАСТИ НИ РАЗБОЛЯВАТ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ПАГУБНИ СТРАСТИ НИ РАЗБОЛЯВАТ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

ПРЕГЛЕД ПО НАСТРОЕНИЕ...

Емоциите са огледало на здравето и необичайните промени в тях са сигурен сигнал за здравословен проблем.

Най-ярките емоционални обрати са свързани с поражения на сърдечносъдовата и ендокринната система, черния дроб и жлъчката.

Хепатитът или холециститът тутакси превръщат жертвата си в жлъчен персонаж: той започва да залива света около себе си с раздразнителност, става избухлив и агресивен. При това както лесно избухва, така и бързо му минава, лесно се обижда, но и бързо прощава.

Сърдечносъдовите заболявания (исхемична болест на сърцето, сърдечен порок, хипертония, атеросклероза) по правило са придружени с безпричинен страх и тревожност.

Нарушенията в ендокринната система също имат характерни емоционални черти, като при това различните състояния имат ясно доловими оттенъци. За тиреотоксикозата например е присъща отчетливата приповдигнатост и отривистост. А при гуша човек е припрян в действията и решенията си, но върши всичко с лека печал.

При заболявания на дихателната система (пневмония, бронхит, туберкулоза) след изблик на раздразнение човек се затваря в себе си. Подобни настроения, но без толкова резки преходи са характерни и при заболявания на дебелото черво.

Бъбречните заболявания (пиелонефрит, гломерулонефрит, нефрит, цистит) са придружени от всемирна скръб.

Задстомашната жлеза (панкреатит, захарен диабет) или стомахът (гастрит) подсказват, че страдат, с изяви на философстване без повод, склонност към прекомерна разсъдливост или маниакална педантичност.

Основание за преглед при гастроентеролог и пълни изследвания на стомаха е внезапно появилата се хапливост. Вероятността за диагноза язвена болест в този случай е много голяма.

А смехът? Дори и той невинаги е на добро. Честите изблици на безпричинен и неудържим смях трябва да ви държат нащрек. Понякога това е израз на защитна реакция срещу временен срив в работата на някой орган.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст