Начална страница | Здраве | ВСИЧКО ЗА МИРИЗМИТЕ

ВСИЧКО ЗА МИРИЗМИТЕ

image

Верни и неверни твърдения...

Нашият нос не спира да ни изненадва. Той ни дава възможност да усетим още и хората около нас.

Нашето обоняние се подновява всеки ден

ВЯРНО! В ноздрите на всеки човек има множество косъмчета, които се подновяват постоянно и ни помагат да почувстваме ароматите. Най-доброто време, когато обонянието ни е във върхова форма, е 11 часа сутринта.

Сперматозоидите обичат мириса на момина сълза

ВЯРНО! Наскоро бе направено откритие, че сперматозоидите се ръководят от различни ухания. Те им служат като вид пътеводни знаци. Любопитното е, че сперматозоидите, незнайно защо, неустоимо се привличат от миризмата на момината сълза. Това е послужило в научната разработка на ново противозачатъчно средство, което стопира активността на сперматозоидите, като блокира действието им. Скоро навярно може да видите надпис: „Не на момините сълзи - да на зачатието и бебетата!"

Носът не е единственият орган на обонянието

ВЯРНО! И други човешки органи също усещат аромати. Научни изследвания показват, че нашите черва, например, „усещат" морския бриз. Простатата е чувствителна към уханието на виолетка, която ускорява клетъчното деление. Хубавото е, че този аромат, вмъкнат на клетъчно ниво в простатата, спира растежа на туморите.

Жасминът е цветето с най-богат аромат

НЕ Е ВЯРНО! Най-уханното цвете е нарцисът. Това красиво нежно цвете съдържа над 9000 съставки, докато ванилията и кафето притежават само 300, а жасминът - скромните 250.

Ароматът на ванилия е най-предпочитан

НЕ Е ВЯРНО! Мирисът на портокал е събрал най-много почитатели от цял свят. Но проучването показва, че всяка нация има своите най-желани аромати. За французите, например, това са мирисът на кафе, на топъл хляб и на ванилия.

Има аромат, по-ефикасен от успокоително

ВЯРНО! Германски учен, който работи отдавна върху влиянието на ароматите върху човешкото здраве, е открил ухание, което дава по-добри резултати от валериана. Мощното ароматерапевтично средство все още не е на пазара.

Носът ни може да долови 10 000 ухания

ВЯРНО! Но ние не успяваме да разпознаваме всичките. Хората, които работят усилено с обонянието, могат да доловят до 2000 аромата. Носът е единственият чувствен орган от нашия организъм, който директно е свързан с мозъка ни. Възприемането на миризмите, за разлика от останалите Възприятия, почти не се намесва в работата на мозъчните центрове, които контролират говора и изразяването. Ето защо не можем да реагираме твърде бързо на една миризма, като в същото време получаваме сигнал за болка.

Собствената ни миризма се състои от 300 химични съставки

ВЯРНО! Всеки човек има свое специфично ухание, което е неповторимо, подобно на пръстовия отпечатък. Именно него улавя кучето следотърсач, за да проследи някого. Този ароматен идентификационен код съдържа точно 373 химически съставки. Любопитното е, че колкото по-различно от нашето е уханието на един мъж, толкова по-еротичен ни се струва неговият мирис.

Харесваме миризмата на пържените картофки заради съчетаването на картофи с пържено олио

НЕ Е ВЯРНО! Английски учени установиха, че миризмата на пържените картофки наистина ни допада, но то е, защото тя има доста атрактивна композиция - аромат на карамел, чесън и на... мирис при гладене.

Можем да се парфюмираме с уханието на своя любим

ВЯРНО! Теоретично няма никакъв проблем. И това може да се осъществи благодарение на техника, наречена Head space. Използва се предмет, който няколко часа е бил в досег с човека и попива неговия мирис. Извличат се нужните молекули и след това се смесват различните съставки, за да се получи специфичното ухание.

Мъжете и мишките ги привличат еднакви миризми

ВЯРНО! Френски екип от град Лион е открил сходства между ароматите, които харесват и отблъскват гризачите и представителите на силния пол. Например, силното ухание на сиренето Camembert е много приятно за тях. И мъжете, и мишките ненавиждат миризмата на герантиол, който възприемаме чрез пушека, когато горим билки и някои видове дървета, като например бук.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст