Начална страница | Здраве | БИЛКОВА ГРАДИНА У ДОМА

БИЛКОВА ГРАДИНА У ДОМА

image

През зимния период организмът ни се нуждае от повече течности, които "измиват" полепналите по лигавицата на устата опасни вируси и инфекции...

 Най-подходящи в случая са билковите чайове.

Известно е, че розмаринът , мащерката, ментата, босилекът и градинският чай могат успешно да виреят не само в дворната леха, но и в саксия, на балкона. При засаждането използвайте по-големи съдове, защото тези подправки и билки имат нужда от повече място. Не засаждайте две или повече билки в една саксия, защото те така взаимно си пречат и задушават. Най-добре е да ги отглеждате поотделно. Можете сами да си произведете разсад, като засеете семената. Някои от тях, като розмаринът, може да се размножи освен чрез семена и чрез резници. За една саксия ви е необходимо само едно стръкче розмарин, което обаче бързо обхваща площта на цялата саксия. За останалите билки размножаването може да стане, като разделите коренището на вече поотрарцали растения от двора.

През зимния период поставете саксиите с билките на източен, югоизточен или южен прозорец. Поливайте умерено и разрохквайте почвата. Когато билките станат достатъчно големи, можете да ги използвате, като откъснете най-долните им листенца. От босилека може да откъсвате цели разклонения. Листата и клонките на всички билки използвайте веднага, докато са свежи. От тях межете да направите не само чайове, но и да ги слагате в различни ястия като ароматни подправки.

КОИ БИЛКИ ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ

Маточина. Прецедената запарка помага при мигрена, сърдечна невроза, повишено кръвно налягане, виене на свят, неврастения, меланхолия, болки в зъбите, стомаха и ушите на нервна почва.

Розмарин. Използва се за повишаване на апетита, за подсилване на сърцето и кръвообръщението, срещу главоболие и за успокояване на нервите. Не се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания.

Босилек. Той има много силен противомикробен ефект и по нищо не отстъпва на антибиотиците. Намалява главоболието, чувството за тревога, преумората, безсънието, възпаленията, стимулира имунната система.

Мащерка. Чаят от нея се прилага при всички видове кашлици бронхити, грип, бронхопневмония, задух. Облекчава стомашните болки - хронични гастрити, язви, колики, неврастения, главоболие.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст