Начална страница | Здраве | КИСЕЛИНИ В СТОМАХА – КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

КИСЕЛИНИ В СТОМАХА – КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

image

СИМПТОМИ...

 Киселините предизвикват болки в средната и горната нает на стомаха. Най-често се появяват след хранене и могат да бъдат съпътствани от парене, което се издига нагоре по хранопровода и достига гърлото. Неразположението се чувства особено при сгъване на тялото, както и в легнало положение. Понякога се проявяват и симптоми, които не можем да свържем с храносмилателната система - кашлица, дрезгав глас, хълцане, синузит...

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ?

Паренето и киселините могат да се дължат на стрес, тютюнопушене, както и на някои храни. Друга причина е приемът на някои лекарства, които дразнят стомашната лигавица - най-често аспирин и противовъзпалителни медикаменти. По тази причина се препоръчва те да не се взимат на гладно, а по време на хранене или след това - погълната храна предпазва стомашната лигавица от агресивните за нея вещества в лекарствата.

КАК ДА ГИ ИЗБЕГНЕМ?

Първо трябва грижливо да подбираме храната и напитките си. Силно подправените, кисели и мазни ястия не се препоръчват. Същото се отнася за алкохола, кафето, какаото, плодовите сокове и газираните напитки. По принцип трябва да се избягва обилното хранене. Добре е да се отдели време за дъвчене и да не се сгъва тялото напред по време и след хранене. Стегнатите в талията дрехи могат само да изострят симптомите. Не е редно да се правят силови упражнения след ядене, но и излягането също не е най-доброто решение - поне до час след като обядът е приключил не бива да се заема хоризонтално положение, особено при парене в хранопровода.

КАК СЕ ЛЕКУВАТ?

Приемът на подходящи лекарства задължително трябва да се съчетае с добра хигиена на живот. Ако неразположението се проявява по-рядко от веднъж седмично, може да се взимат хапчета против киселини на базата на алуминиеви, калциеви и магнезиеви соли. Полезни са и специалните обезболяващи, както и лекарствата, които възпират производството на киселини. Обикновено те действат бързо, но краткотрайно.

При редовни киселини и парене се предписват лекарства с продължително действие, които блокират производството на солна киселина още в самото начало на процеса.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЛЕКАР?

Ако болките са чести или се появяват винаги когато не взимаме предписаното лекарство.

Ако киселините са придружени с повръщане и трудно преглъщане.

При загуба на тегло и кръв в изпражненията консултацията с лекар е задължителна.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст