Начална страница | Здраве | В НАЧАЛОТО ПНЕВМОНИЯТА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ СКРИТА

В НАЧАЛОТО ПНЕВМОНИЯТА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ СКРИТА

image

Самолечението с антибиотици крие висок риск от усложнения и може да има фатален изход...

Защо белият дроб се оказва толкова уязвим?

Различни вируси, не само грипният, причиняват инфекции на дихателните пътища, които имат сходни клинични прояви. Те са популярни сред немедицинските среди под общото понятие "грип". С най-голямо значение е инфекцията с грипния вирус. Протичането е различно и зависи от възраст, хронични болести, нарушен имунитет и др. Те определят и риска за тежки усложнения. Едно от тях е пневмонията. Разпространението на грипния вирус в дихателните пътища уврежда клетките, които изграждат лигавицата им. Настъпват промени в техните специфични функции. Една от тях осигурява защитата на белия дроб спрямо външни въздействия и инфекция. В нормални условия тя не позволява на бактерии да проникнат в периферията на белия дроб и да се развие пневмония. Грипният вирус руши тези защитни механизми. Това е една от причините белият дроб да е толкова уязвим след грип. Вероятността за развитие на пневмония е още по-голяма, когато има и други рискови фактори: недохранване, диета за отслабване, злоупотреба с алкохол, тежки хронични болести, наркомания.

Как човек може да се предпази от пневмония?

Лечението на грипна или друга вирусна инфекция не включва антибиотици. Това често не се спазва, както от болните и близките им, така и от много лекари. За лечението на тежката грипна инфекция има ефективни специфични средства, които могат и трябва да се назначават от лекар-специалист. В повечето случаи " профилактичното" предписване на антибиотици без показания при грип и остър бронхит (често причинен от други вируси), не предпазва от развитие на пневмония и излишно увеличава употребата им.           

Най-добрият начин за "предпазване" от пневмония след грип е да не допуснем да се разболеем. Това, разбира се, не винаги е възможно, особено в условията на грипна епидемия. От друга страна не всички са еднакво застрашени от грип и усложнения, само някои в напреднала възраст, болни с хронични болести: белодробни, сърдечни, захарен диабет и други с намален имунитет.

Друго необходимо условие за намаление риска от пневмония, е спазването на правилен хигиенно-диетичен режим при боледуване от "грип". Това включва избягване на стреса, домашно лечение няколко дни, адекватно хранене, достатъчно течности, плодове, а също средства за облекчаване на оплакванията, витамини и различни общо укрепващи имуностимулатори. Важно е своевременно да се потърси лекарска помощ при задържане или влошаване на оплакванията: ново покачване на температурата, поява или засилване на кашлицата, отделяне на оцветен секрет след изкашляне, болка при дишане, тежест в гърдите. Това са белези насочващи към пневмония. Започването на "самолечение" с антибиотик по правило е безуспешно и крие висок риск за усложнения или дори фатален изход, когато наистина се касае за пневмония след грип.

Възможно ли е личнят лекар да не открие началното развитие на пневмония?

С възможностите само на клиничния преглед може да се пропусне пневмония, дори от специалист, когато тя се намира в съвсем ранен стадий. В началото измененията могат да бъдат дискретни, трудно доловими и на рентгенова снимка. Прогресирането им може да бъде бързо и зависи от различни фактори. Това още повече подчертава необходимостта от ранна преоценка и тесен контакт между болния и личния лекар.

Клиничната картина и рентгеновите изменения при пневмониите могат да бъдат разнообразни. В зависимост от това при едни болни при преслушване се установява типична находка и това е съпроводено и с явни рентгенови изменения т. нар." типични пневмонии". В други случаи, при преслушване не се намира находка, различна от нормалната, но на рентгеновата снимка се виждат характерни промени - т. нар. "атипични пневмонии".

Диагнозата може да бъде трудна при болни с хроничен бронхит и белодробен емфизем, които са и по-застрашени и изискват по-специално внимание.

Кога се очаква пик от заболявания?

Пневмонии се развиват през цялата година, но естествено честотата им не е еднаква през всички месеци. Преобладаването им в един или друг сезон зависи от конкретния причинител, контингента и предразполагащите фактори на сезона. Например пневмококовата пневмония е по-честа през зимата и при "затворени" контингенти. Една от т.нар. атипични пневмонии може да е много честа (подобно на епидемия) през няколко години. Стафилококовата пневмония е рядка у възрастни, но по-честа като усложнение при грипна епидемия. Т.е. един тип пневмония е по-чест у възрастни в сравнение с млади хора и обратно, друг е по-чест при "затворени" контингенти, трети показва сезонна или годишна зависимост, четвърти е по-чест при хронични белодробни болести.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст