Начална страница | Здраве | БОЛКИ В ГЪРЛОТО – АНГИНА АТАКУВА СЛИВИЦИТЕ

БОЛКИ В ГЪРЛОТО – АНГИНА АТАКУВА СЛИВИЦИТЕ

image

Усложнения възникват за бъбреците и сърцето...

Удар в гърлото

Не всички болежки в гърлото и подуването на сливиците са ангина. Диагнозата задължително трябва да поставена от лекар, но често и самите специалисти са изправени пред сериозно предизвикателство. Причината е, че ангината се маскира зад различни страдания. Първите й симптоми много напомнят на остро респираторно вирусно заболяване и чак след 2-3 дни става наистина ясно, че болестта е ангина.

Има три вида ангина: остра, подостра и хронична. Острата ангина може да бъде бактериална или вирусна. Подострата може да продължи между три седмици и три месеца.

Хронична форма е винаги бактериална и може да продължава години.

Според друга класификация ангината се дели на катарална - с уголемени и зачервени сливици: гнойна ангина, при която измененията в сливиците са както при катаралната, но има и гной по тях под формата на мръснобели налепи /лакунарна ангина/ или точковидни налепи /фоликуларна/ и херпангина. При нея освен уголемяване и зачервяване се забелязват мехурчета по сливиците.

Лечение с антибиотик

Това е единственият начин за избавяне от сраданието. Медикаментите трябва да се приемат минимум пет последователни дни. Много е важно да се пият течности - топъл чай с лимон, мляко, компоти. Те помагат да се облекчи болката в гърлото и да се изхвърлят токсичните вещества от организма.

Не давайте шанс на болестта

Най-опасното при ангината са усложненията, които настъпват вследствие на болестта. Неизлекуваната ангина лесно преминава в хроничен тонзилит, чиито симптоми са чести настинки, съпроводени с болки в гърлото, температура около 37 градуса, хронична умора. При потвърждаване на такава диагноза се прибягва до отстраняване на сливиците, но те са орган на имунната система, бариера по пътя на бактериите и вирусите, които проникват през носа и устата, и затова специалистите съветват по възможност сливиците да бъдат запазени. Усложненията от ангината могат да бъдат отит, ревматизъм, заболяване на бъбреците и сърцето.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст