Начална страница | Здраве | 10 ТРИКА СРЕЩУ НАСТИНКАТА

10 ТРИКА СРЕЩУ НАСТИНКАТА

image

Гъделичкането в носа, лекото покашляне и драскането в гърлото са първите симптоми на простудата…

Което означава, че веднага трябва да й обявите война!

1. He бързайте да смъквате температурата

Топлината помага за унищожа­ването на вирусите и микроби­те. Затова повечето лекари смятат, че към хапчетата трябва да се посяга едва кога­то температурата е над 38 гра­дуса, а при децата дори над 38,5. Не е добре да се потиска кашли­цата с лекарства, защото бла­годарение на нея белите дробо­ве и бронхите се изчистват от секрета.

2. Ако ви тресе, пийте повече течности   

Например горещ чай, отвара от шипки или топло мляко. Според докторите, когато организмът е обезводнен, треската е най-силна. А за да не мръзнете, об­лечете най-напред памучно бе­льо, след това тениска и накрая вълнена блуза. Дрехата от ня­колко ката по-добре задържа топлината, а и така по-лесно ще се съобразите с температурата на тялото.

3. Правете два пъти на ден солена „промивка"

Така настинката ще ви мине не след седмица, а след два дни. Раз­творете в чаша гореща вода една кафена лъжичка сол. Про­мийте една след друга ноздри­те, като смъркате от водата. Запомнете: не отпускайте гла­вата назад, а се наведете над мивката, за да изтече водата обратно.

4. Спете върху две възглавници

Това намалява оттичането на секрета и кашлицата няма да ви досажда през нощта. Ако не ви е удобно да спите нависоко, сло­жете втората възглавница под матрака. Така преходът на височината от главата към гърба ще бъде по-неусетен.

5. Дезинфекцирайте предметите

Най вече тези, до които често се докосвате: брави, дистанционни, телефонни слушалки, ключове за лампи. Всеки ден сменяй­те хавлията в банята. А кога­то оздравеете, сменете и четката си за зъби. Микробите се забиват в косъмчетата и бързо се размножават от влагата. По този начин предпазвате хората около вас от зарази, а себе си -от нова инфекция.

6. Не се насилвайте да се храните

За „настиналите" дни са подхо­дящи кисело и прясно мляко във всякакви варианти. Учените смя-t тат, че веществата в тях по­магат за изработването на ан­титела срещу причинителите на болестта. Доверете се и на пилешкия бульон. Освен че е вку­сен и питателен, той „смазва" гърлото и прави дишането по-леко. Затова, преди да го изядете, вдишвайте от него няколко минути. Не забравяйте и природ­ните антибиотици - чесън и лук.

7. Трябват ви и витамини

И то със сигурност. Особено витамин С. Той „измита" от организма болестотворните микроби. Важни са и витамини­те А и Е. Все пак имайте пред­вид, че се взимат в определени дози. И когато на опаковката пише „1-2 таблетки на ден", не я изпивайте цялата. По-голямата доза дразни стомаха и чер­вата, дори образува песъчинки 6 бъбреците. Не забравяйте и за „живите" витамини в плодо­вете и зеленчуците с жълт и червен цвят - портокали, ман­дарини, моркови, ябълки, черве­ни чушки.

8. Ако боледувате дълго, лекарствата са задължителни

По-добре е, разбира се, да са предписани от лекар. Но, ако предпочитате да се лекувате сами, както повечето хора, то купувайте ги поне от провере­ни аптеки. Оказва се, че най-че­сто срещаните лекарства мен-те са аналгин, аспирин и други болкоуспокояващи и понижава­щи температурата хапове.

9. Помага и точковият масаж

Специалистите съветват - при настинка 8 ранен стадий маса­жирайте краищата на носа, основата му, както и средата на брадата. За да намалите трес­ката, натиснете мястото под лакътя. При главоболие масажи­райте меката част между пале­ца и показалеца на ръката.

10. При неразположение останете ден-два вкъщи

Ако усетите, че се разболявате, времето, прекарано в леглото, а не пред компютъра, ще ви вдиг­не на крака. Сухото и топло чув­ство, което ни „приспива" в кре­вата, е по-добро и от лекар.

Ако сте настинали, не е желателно да летите със самолет. Тогава намалява количеството вдишан въздух през носа, а разли­ката в налягането води до болки в ушите. Само едно нещо може да ви помогне в този случай - да взимате преди и по време на поле­та съдосвиващи хапчета.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст