Начална страница | Здраве | БАБИНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕ- ТЕМЕНУЖКЕ, МИЛА ДРУЖКЕ!

БАБИНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕ- ТЕМЕНУЖКЕ, МИЛА ДРУЖКЕ!

image

Нежното цвете е и полезна билка…

От векове се знае, че те­менужката има пречистващо действие върху човешкия ор­ганизъм. Затова растението присъства често в много древни легенди. Виолетката била любима на бога на гори­те Пан, а Вулкан - богът на подземния свят, успял да по­кори сърцето на съпругата си Венера, като накичил глава­та си с венец от виолетки. На­полеон Бонапарт също бил поклонник на нежното цвете със сини листенца, а втората му съпруга, дукесата на Парма, поставила основите на производството на известния и до днес парфюм "Пармска теменужка".

В ботаниката са извест­ни над 400 вида теменужки. Във фитотерапията се из­ползват цветчетата и листа­та на-горската теменужка, богати на етерични масла, флавоноиди и слузести ве­щества, които имат успоко­яващо действие при бронхит и настинки. Корените пък имат лек слабителен ефект. Градинската теменужка съ­държа салицилати и слузес­ти вещества с диуретично и пречистващо действие. По­ради лесното усвояване от епидермиса активните със­тавки в теменужката влияят особено добре при различ­ни кожни заболявания като акне, дерматити, псориазис. Ето няколко практични предложения за използва­нето на теменужката.

Настойка за кашлица:

12 пресни цветчета от горска теменужка (или 1 чаена лъ­жичка изсушен цвят) се сла­гат в 1 чаша вряла вода. Ос­тавя се да престои половин час. От отварата се пият по 5 чаши дневно.

Настойка за кожни об­риви:

1 чаена лъжичка изсу­шени цветчета и листа от гор­ска теменужка (ако са прес­ни, ви е необходимо двойно по-голямо количество) се слагат в 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои поло­вин час. От отварата се пият по 4 чаши дневно или се пра­вят външни компреси с нато­пена в настойката марля.

Тинктура от виолетки:

Пие се в продължение на два месеца - по 30 капки три пъ­ти дневно, разтворени в мал­ко вода. Действа пречиства­що на организма, прави ко­жата мека и гладка.

Ароматизатор за гарде­роба:

Напълнете плътно стък­лено бурканче с пластове от теменужки и кристална сол. Ще видите, че дрехите ви ще миришат прекрасно.

Захаросани виолетки:

Сварете до сгъстяване сироп от 250 г захар, 140 г вода и 1 супена лъжица розова вода. Потопете в него 100 г пресни цветове от теменужка и ги ос­тавете хубаво да се напоят. Извадете ги внимателно, ос­тавете ги да се изцедят и ги приберете в затворена кутия.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст