Начална страница | Здраве | НИСКОТО КРЪВНО „ОБИЧА” СОЛ И ВОДА

НИСКОТО КРЪВНО „ОБИЧА” СОЛ И ВОДА

image

От него не се умира, но определено е причина да се чувствате доста зле…

А когато продъл­жава дълго време, може да доведе до наруша­ване функциите на някои органи.

За ниско кръвно налягане или хипотония става дума, когато систоличното наляга­не не превишава 100, а дистоличното - 60 мм от живачния стълб. Трябва да се има предвид, че все пак положението с хипотонията е строго инди­видуално. Може да сте със 115 на 70 и да се чувствате зле, а може и да сте с по-ниско и да не го усетите толкова силно.

Какви са причините?

Те са разнообразни: гене­тично предразположение, недостатъчно течности в организма, неправилно хра­нене, употреба на алкохол, тютюнопушене, стрес, преу­мора, понижена функция на щитовидната жлеза. Може да се появи и вследствие на диабет и болест на Паркинсон. Други причини са: кръвозагубата, остри алергични реакции, изгаряния. Прие­мането на медикаменти - за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертонични средства) и успокоителни също водят до снижаване на кръвното налягане. Осо­бен вид рязко спадане на кръвното налягане е т.нар. ортостатична дисрегулация -след ставане от седнало или легнало положение. Спадът може да бъде толкова ря­зък, че да доведе до колапс. От ортостатична дисрегула­ция страдат предимно мла­ди момичета и стари болни хора, особено ако взимат лекарства за високо кръвно налягане. При случаи, в ко­ито се редуват ниско кръвно с тахикардия (учестен пулс) или когато при изправяне от седнало положение кръвното пада много силно (дистоличното - под 30 мм) и е съп­роводено с нарушен сърдечен ритъм, консултацията с кардиолог е задължителна.

А признаците?

При по-леко падане на кръв­ното налягане се усеща зама­яност, умора, виене на свят, често прозяване, слаба кон­центрация, студени крайници, сънливост, главоболие, при рязко изправяне - причерняване и шум в ушите. Ако заемете хоризонтално положение, признаците изчезват. При по-сериозно падане на кръвното болният изобщо не може да стои прав, защото веднага усеща, че ще припад­не. При тежка хипотония мо­зъкът не получава достатъчно количество кислород и се сти­га до загуба на съзнание.

Как да постъпим, когато губим равновесие?

Ако при рязко ставане имате усещането, че ще припаднете, веднага седнете с наведена между коленете глава. Или легнете и си вдигнете крака­та - например като ги опрете в стената. Когато се надигнете след това, го правете мно­го бавно и внимателно. Ако нямате възможност за това, понеже сте на автобусната спирка например, поне клек­нете или както сте прави, кръстосайте крака.

Какво е лечението?

На първо място идват лекар­ствата против хипотония, ко­ито, разбира се, трябва да бъ­дат предписани от лекар. Ако случаят е по-лек, наблегнете на солта и течностите. Съвсем малко количество алко­хол сутринта също помага. Много е важно и да правите аеробни упражнения - плува­не, бързо ходене или тичане, аеробика, колоездене.

Лошото е, че ако сте предразположени към ниско кръвно налягане, не можете да направите много по въпроса. Обикно­вено хората с хипотония с времето се научават да живеят с нея. Все пак не е зле да имате предвид няколко трика:

Готварска сол (натриев хлорид)

Хипотоникът би могъл да  увеличи количеството на сол в храната. Но трябва да се внимава, защото прекалява-нето със солта може да предизвика трайна хипертония.

В много от случаите настоя­щите хипертоници са бивши хипотоници, това е особено характерно за жените.

Витамин С

Изследвания, правени през 50-те години на миналия век, сочат, че витамините засилват действието на ад­реналина. Това е хормон, който се образува в надбъбречната жлеза. Ефектът от него е възбуда на организма и ускоряване на ритъма на жизнените функции. Много витамин С има в кивито и в свежите зеленчуци.

Женско биле

От корените на женско биле (Glycyrrhiza glabra), наричано още сладък корен или сладник, се извлича екстракт, съдържащ голямо количест­во глициризин, подсладител, повече от 50 пъти по-сладък от захарозата. Действието му се състои в това, че подпома­га задържането на сол (Na+) в тялото и изхвърлянето на „противника" на солта - ка­лия (К+). В резултат от това кръвното налягане се качва, но се увеличава и рискът от отоци и подуване.

Розмариново вино

Немският монах Себастиян Кнайп заложил на розмариновото вино, за да бъдат хората с ниско кръвно отново силни и здрави. В 1 л бяло вино се разбъркват 20 г сушени листа на розмарин и се оставят така 5 дни 8 затворена бутилка. След това виното се прецежда. Пийте по 2 чаши на ден - най-добре с яденето. И от гледна точка на специалистите розмаринът е полезен. Изследвания са доказали, че подсилва нервната система.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст