Начална страница | Здраве | ЗДРАВОСЛОВНО И ЕКЗОТИЧНО

ЗДРАВОСЛОВНО И ЕКЗОТИЧНО

image

Мангото се появи наскоро на пазара, но този екзотичен плод вече спечели многоб­ройни почитатели…

Освен, че е вкусен, той е и много подходящ за диети. Защо­то засища добре, а съдър­жа само около 100 калории. Но дали знаем как точно да го купуваме и хапваме? Най-напред е добре да знаете, че червеният цвят не е признак за зрялост. Плодът може да е и зелен и пак да е готов за консумация. Достатъчно е да е мек и ароматен. Ето и няколко бър­зи рецепти за приготвянето му:

Смесете 1 чаша нарязано на кубчета манго с 1 чаша нискомаслено кисело мляко. Прибавете 5 кубчета лед и ще получите нещо като плодов сладолед.

Нарежете на ситно зе­лена и червена чушка, чер­вен салатен лук и манго. Нап­ръскайте ги с лимонов сок и са­латата ви е готова.

Прибавете няколко кубчета манго в салатата от морски дарове или в снежанката. Така те ще добият екзотичен вкус и ще са още по-полезни.

АНАНАСЪТ е един от най-полезните плодове, заради богатото си съдържание на витамини и минерални вещества. Освен това той е изключителен помощния и в борбата с излишните ки­лограми. В него се съдържа бромелайн, който подпомага храносмилането и ускорява разграждането на мазнините. Ако след сит обяд чувствате тежест в стомаха, не бързайте да пиете хап­чета. Просто изяжте пар­ченце ананас и скоро ще се по­чувствате по-добре. Често след яденето на този плод в ъгълчетата на устните се появ­ява неприятно щипане и дори болка.

Не се при­теснявайте, това се дъл­жи на плодовите киселини, които в този плод са наистина много. Изплакнете устата си с топла вода и неприятните усещания ще изчезнат. За съжаление тези екзо­тични плодове не са по джоба на всеки. Затова пък на пазара се пред­лагат и най-различни консерви и сокове. Добрата новина е, че анана­сът не губи ценните си качества й когато премине през топлинна прера­ботка.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст