Начална страница | Здраве | МЕД ЗА СИЛА ПРЕЗ ВСЕКИ СЕЗОН

МЕД ЗА СИЛА ПРЕЗ ВСЕКИ СЕЗОН

image

Здравословните качества на меда се използват при много и разнооб­разни състояния…

Народната традиция го свързва открай време дори с лече­ние на сърдечни проблеми и стомашни язви. Съвременните изследвания доказват например, че медът може да преустанови растежа на Н. pylori - бак­терията, отговорна за повечето слу­чаи на стомашна язва и редица други проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои данни пък сочат, че ки­селини, които се съдържат в него, пре­дотвратяват рака на дебелото черво.

Единственото ограничение по отно­шение консумацията на мед се отнася до децата под 1 г. - суровият продукт съдържа спори, които могат да пре­дизвикат натравяне. А ето и няколко от най-популярните приложения на меда.

За първа помощ при рани - поста­вен върху тях, той бързо прониква в наранената тъкан и спомага за по-бър­зото й заздравяване. Препоръчва се и при изгаряния и ухапвания (за предпазване от инфекции).

За облекчаване на раздразненото гърло - една чаена лъжичка мед успо­коява дразненето, намалява и съкра­щава периода на неприятните симпто­ми.

При алергични реакции - една лъ­жичка мед (най-добре непреминал термична обработка) на ден е спосо­бен на направи почти чудеса.

За лечение на кашлица - едно от най-познатите приложения на меда. Източната медицина допълва тази "ре­цепта", като препоръчва той да се пос­тавя в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара за 10-15 минути и след това да се изяде на 2-3 пъти през деня.

Против запек - една чаена лъжица мед се разтваря в чаша затоплена во­да и се изпива на гладно.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст