Начална страница | Здраве | ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ- САМАРДАЛА

ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ- САМАРДАЛА

image

Това многогодишно тревисто растение е оценено отдавна от цветарите и кулинарите…

Защо­то притежава привлекателна красота, а същевременно е и много вкусно. Съцветията на самардалата се състоят от очаро­вателни камбанки, нашарени от природата в зелено, бяло, розо­во, цикламено, кафяво. Пчелите постоянно събират нектара им. Много често я засаждат, за да краси градините - цветни и зе­ленчукови. На воля расте и сред горите от бук и габър. Същевре­менно принадлежи към семей­ство Лукови. Родее се с лука и чесъна, а листата й, напречно разрязани, откриват пред по­гледа ни звезда с три лъча. Ла­тинското й название - нентароснордум булгарикум - означава меден, медоносен или нектарен чесън.

От специфичните й листа се прави подправката за ястия самардала, която е основна във вкусната българска шарена сол.

Самардаловите листа прили­чат на ленти. Стеблото й може да се извиси до метър и поло­вина и когато започне да цъфти през май и юни, се преброяват повече от петдесет камбанки, свързани като в чадър.

За да се направи подправ­ката, се берат младите листа, преди да започне зреенето на семената. Вкусът на тези пресни листа е първоначално горчив, а когато се стрият, миришат на лук. Събраните листа се нарязват и смилат няколко пъти. След това се разстилат на проветриво и сенчесто място, за да из­съхнат. Получената подправка има хубав зелен цвят. След като се изсуши добре, се смесва на вкус със сол или заедно с дру­гите подправки - сминдух, чуб­рица, червен пипер, стрито ти­квено семе, царевично брашно и пр., служи за приготвянето на шарената сол. За предпочитане е да се съхранява в стъклени или дървени съдове.

Самардалата е съвсем непре­тенциозна. Расте както на слън­чеви места, така и на сенчести. Семената й узряват през август и може да се засажда, както чрез тях, така и чрез кафявите й люспести луковици.

Тази специфична българска подправка се употребява, как­то към сандвичите, намазани с масло, така и за супи и ястия с различни видове месо, картофи, яйца, ориз, гъби, сирене, лук и др. Пресните листа подправят чудесно салатите от домати и краставици, гарнирани с магда­ноз и копър.

У нас самардалата вирее в Сливенско, Старозагорско, Вар­ненско, Казанлъшко и др. Расте и в Румъния, Молдова, в Кавказ, на Кримския полуостров.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст