Начална страница | Здраве | МАЗНАТА КОЖА НЕ Е САМО КОЗМЕТИЧЕН ПРОБЛЕМ

МАЗНАТА КОЖА НЕ Е САМО КОЗМЕТИЧЕН ПРОБЛЕМ

image

Мазната кожа е резултат от повишена секреция на мас­тните (себацейни) жлези,…

несъответстваща на нуждите на кожата.

Причини

Секретите могат да запу­шат порите и да доведат до промени в кожата. Мазната кожа е до голяма степен нас­ледствен проблем, но се пов­лиява и от диетични и хормо­нални фактори, бременност, противозачатъчни хапчета и козметика. Влагата и горещи­ят климат стимулират маст­ните жлези. С възрастта ко­жата показва тенденция към изсушаване. Поради хормонал­ните промени през пубертета мазната кожа се среща най-често при тийнейджърите, ма­кар че се открива във всяка възраст.

Положителни и отрицателни страни

Кожата на много хора е мазна само в определени об­ласти, а в други е нормална или дори суха. Като цяло на челото, носа, брадичката и в горна­та част на гърба кожата е по-мазна.

Мазната кожа има и положителни качест­ва - по нея по-бавно се оформят старчески пет­на и промени в пигмен­тацията, стрий и бръчки. Не се появяват лунички и по-трудно изгаря на слънце - почервенява по-равномер­но и по-приятно. Негативната страна на проблема се състои в това, че мазната кожа е склонна към поява на пъпки дори след пубертета, изглежда лъщяща през цялото време, мазна и с разширени пори.

Препоръки

Пийте големи количества вода, за да поддържате кожа­та влажна и да отмивате ток­сините от организма.

Не консумирайте пържени храни, животински мазнини, термично обработени расти­телни масла. Не гответе с олио и не пийте газирани и алкохолни напитки. Избягвай­те захарта и шоколада.

Почиствайте кожата редов­но. Мийте лицето си по 2-3 пъти дневно, но не повече, защото прекомерното миене кара кожата да отделя повече мазнина.

Правете си маски с хума. За чувствителна кожа е под­ходяща бялата и розовата.

Избирайте козметични про­дукти, предназначени специ­ално за мазна кожа.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст