Начална страница | Здраве | СКАРЛАТИНАТА ЗАПОЧВА ВНЕЗАПНО

СКАРЛАТИНАТА ЗАПОЧВА ВНЕЗАПНО

image

Болестта започва c висока тем­пература…

Детето се оплаква от болки в гър­лото, трудно преглъ­ща, даже има повръща­не и бълнуване, а след това към тези симпто­ми се прибавя и черве­ният обрив... Няма съм­нения: това е скарлатина. Обривът е си­тен, обилен, особено добре се вижда в кожни­те гънки. На пипане е твърд, напомня „гъша кожа", защото се със­тои от малки подутини - папули. Щади устни­те, така че брадичка­та, участъкът около носа и над горната ус­тна остава блед на фо­на на зачервеното лице. Кожата не просто променя цвета си, а се възпалява, затова сед­мица след началото на болестта тя започва да се бели, а на длани­те и ходилата се лющи на парченца. Едновре­менно се развива анги­на. Лимфните възли, разположени под долна­та челюст, се подуват. Могат дори да загноят, ако не се започне лечение навреме.

Скарлатината и ан­гината, отитът и дру­гите гнойни заболява­ния се предизвикват от стрептококи от група А. Но скарлатина­та спохожда само тези, които са способни да синтезират    еритротоксин „червен ток­син". Под негово влия­ние кожата се зачервя­ва и се появява обривът. След откриването на сулфонамидите и пеницилина лекарите лесно се справят със стрептококите от група А. Главното е антибиоти­ците при скарлатината да се приемат незабавно, в краен случай 1 на 4-ото - 6-ото денонощие от началото на болест­та, за да се предотвра­ти възможността от гнойни усложнения. Ле­чебният курс продължа­ва не по-малко от 10 дни, макар че болният престава да бъде зара­зен за околните буквал­но 1-2 денонощия след като е започнал да при­ема пеницилин.

Местното лечение не замества антибиоти­ците, а само облекчава протичането на бо­лестта. При децата болката в гърлото мо­же да се облекчи с мля­ко със сода (на крайчеца на ножа) или чай с мед или със сок от мор­кови. Ефективна е и гаргарата с 2-процен-тов разтвор на сода (половин ч. лъж. на по­ловин чаша вода), разт­вор на риванол (леко жълт) или невен. Не се препоръчва да се доба­вя йод към гаргарите или да се маже гърлото с него, защото са въз­можни алергии и изга­ряния. Гърлото може да се превърже с кърпа -помага да се премахне усещането, че шията мръзне заради възпале­ните лимфни възли. И задължително в легло­то Нека детето стои вкъщи поне 3 седмици.

Възможни ли са усложнения

Да, особеността на стрептококите е в то­ва, че те бързо предиз­викват възпалителен процес. Например въз­палението на сливици­те може да предизвика абсцес в гърлото - при него има силни болки, затруднения при гъл­тане. Децата, прекара­ли скарлатина, са изло­жени на риск от ревма­тизъм или гломерулонефрит (поражение на бъбреците). Работата е в това, че стрепто­коките съдържат осо­бен белтък, приличащ на белтъка на сърдеч­ния мускул. По време на болестта в организма се образуват антите­ла към белтъка на стрептококи, които после могат да се свър­жат с белтъците на сърдечния мускул и да го увредят. Точно за­това към скарлатина­та трябва да се отне­сем сериозно. А 3 сед­мици след началото на заболяването се прави електрокардиограма, анализ на урината, де­тето се води на оториноларинголог. Но пани­ка не е необходима, ако заболяването се разпоз­нае навреме и правилно се лекува.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст