Начална страница | Здраве | МАСЛО ОТ РИГАН КОНКУРИРА 18 АНТИБИОТИКА

МАСЛО ОТ РИГАН КОНКУРИРА 18 АНТИБИОТИКА

image

Британски учени установиха че риганът, който се използва и като билка,…

и като подправка на ястията, може да се пребори с тежки инфекции по-добре от та­кива антибиотици, като пеници­лина и стрептомицина.

Специалисти от Университе­та на Западна Англия в Бристол заедно с индийски колеги откри­ли, че веществото карвакрол, съ­държащо се в ригана, притежава изключително силно противогъбично и антибактериално дей­ствие. Тези му свойства бяха из­вестни донякъде на науката, но учените не предполагаха, че има толкова голяма сила. Според бри­танските експерти карвакролът може да се използва като анти­септик за водата, за да убива па­разитите, причиняващи наруше­ния във функциите на червата, да лекува гъбични инфекции като кандида(причиняваща млечница у жените), а също така да унищо­жава   резистентния   златист стафилокок - смъртоносна бак­терия, причиняваща вътре болнични инфекции.

По своето действие карвакрол се оказал много по-силен от 18 антибактериални препарата, с които учените го сравнили. По думите на изследователите от маслото на ригана може да се из­готви антисептичен спрей за унищожаване на златистия ста­филокок в болничните заведения. Освен това учените обсъждат възможността от маслото на ри­гана да се разработи и дезинфек­циращ перилен препарат.

Австралийски учени преди то­ва откриха, че маслото от риган се бори успешно със силно разпро­странения причинител на възпа­ления в стомашно-чревния тракт и пикочополовата систе­ма - E.coli (ешерихия коли), както и със салмонелозата. То е ефикасно и срещу обикновената простуда.

Карвакрол съдържат и други ле­чебни растения - стръкове гра­динска и дива мащерка (Thymus vulgaris и Thymus serpyllum), цве­тове градинска и балканска чу­брица (Satureja hortensis и Satureja montana), стръкове седефче (Ruta graveolens), корени пурпурна ехинацея (Echinacea Purpurea), коре­ни наклонен божур (Paeonia anomala) и др.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст