Начална страница | Здраве | ОТ БРОНХИТ ДО ПНЕВМОНИЯ- ЕДНА КРАЧКА

ОТ БРОНХИТ ДО ПНЕВМОНИЯ- ЕДНА КРАЧКА

image

Настинката и грипът са основните причинители…

Пийте повече течности и не пушете

Използвайте чесъна като естест­вен антибиотик

С настъпването на про­летта бронхитните заболя­вания се увеличават.

Характерът на болестта

Известно е, че бронхитът представлява възпаление или обструкция на бронхите. Въз­палението предизвиква нат­рупване на слуз, кашлица, повишаване на температура­та, болки в гърдите и/или гърба, отпадналост, болки в гърлото, задух и често пъти втрисане и треперене. Бронхоспазъмът често се съпът­ства от оток на лигавиците повишена секреция от бронхиалните жлези.

Остър или хроничен

Бронхитът бива остър или хроничен. Острият обикно­вено се предизвиква от ин­фекция, която може да бъде бактериална, вирусна, хламидийна, микроплазмена или комбинирана.

Как започва

Заболяването обикновено започва след инфекция на горните дихателни пътища като например настинка или грип.

При острия бронхит бронхоспазъмът се наблюдава по-често при вирусни (рядко при бактериални) инфекции. В повечето случаи острият бронхит е самоограничаващо се заболяване и болните оз­дравяват напълно за някол­ко седмици. Понякога обаче той преминава в пневмония. Това се наблюдава по-често при хора с хронични заболя­вания на дихателните пъти­ща или друг сериозен здра­вен проблем. Хроничният бронхит се дължи по-скоро на често дразнене на белите дробове, например от цига­рен дим, отколкото на ин­фекция. Хроничният бронхит е едно от най-честите забо­лявания.

Какво се препоръчва

При страдащи от бронхит е препоръчително да включ­ват в храната си чесън и лук. Те съдържат кверцетин и синапено масло, за които е установено, че потискат липооксигеназата - ензим, който има връзка с освобож­даването на възпалителни субстанции в организма. Че­сънът освен това е и естес­твен антибиотик.

Пийте повече течности, избягвайте слузообразуващите храни като млечни про­дукти, захар, сладки плодове и бяло брашно, боб, зеле, карфиол. Не пушете. Овлаж­нявайте въздуха. Поставяйте вечер преди заспиване топли влажни компреси или грейка върху гърдите и гърба, за да спите по-добре и да намали­те възпалението. Добре е също да правите разтривки на гърдите с евкалиптово масло. Не преглъщайте храч­ките. Изхвърляйте ги в сал­фетка.

Рецепти при бронхит

Дивият коноп съдържа имуностимулиращи полизахариди, които са полезни възпалението на лига­вицата. Но не вземайте див коноп всеки ден повече от седмица, защото продължи­телната употреба може да доведе до отравяне.

Подбелът, кората от бряст и кората от дива череша ус­покояват гърлото и помагат при кашлица.

Ехинацеята и хиерастисът помагат в борбата с вируси­те и бактериите и укрепват имунната система. Сложете десетина капки в устата си още при първите признаци на заболяването, задръжте 10 минути и след това преглът­нете- Правете това на всеки три часа до облекчаване на симптомите без прекъсва­не, но не повече от една седмица. Използвайте не­съдържащи алкохол екст­ракти.

Инхалациите с пари от евкалиптови листа облек­чават дишането. Кипнете литър вода, свалете я от котлона и прибавете 6-8 капки евкалиптов екстракт. Загърнете главата си е кър­па и вдишвайте дълбоко през носа, задържайки дъх възможно най-дълго.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст