Начална страница | Здраве | НЕ РИСКУВАЙТЕ С АСПИРИНА!

НЕ РИСКУВАЙТЕ С АСПИРИНА!

image

Признат е за най-популярното обезболяващо в наши дни...

Годишно в света се използват около 50 милиарда таблетки аспирин. Лошото е, че хората започнаха да го възприемат едва ли не като витамин и да го пият за какво ли не. Аспиринът все пак е лекарство и може да доведе до неприятни последствия, ако не се прилага правилно.

Аспирин всъщност е търговското име на ацетилсалицилова киселина. Използва се най-често като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, при грип, треска, ревматични и други заболявания. Но не си мислете, че при най-малкото неразположение винаги можете да пиете аспирин. Той не е витамин и трябва да внимавате с дозировка­та и приема ми. Когато става дима 3а краткотраен прием, при настинка или грип може да си позволите да пиете дори по шест таблетки дневно (3 грама), стига това да е само няколко дни. Важно е обаче да не пиете аспирин на гладно заради риска от увреждане на стомашната лигавица.

Продължителното приемане на аспирин трябва да става само консултирано с лекар. Изследванията показват, че малки дози аспирин, приемани всеки ден, предпазват от инфаркт. Всъщност още през 1948 г. д-р Лорънс Кревън от Калифорния забелязва, че нито един от пациентите му, на които е препоръчал аспирин, не е получил миокарден инфаркт, и обявява, че „един аспирин на ден предпазва от инфаркт". Оттогава досега това твърдение е многократно потвърждавано, но и отричано. Истината е, че продължително приемане на аспирин, дори и в малки дози, може да доведе до множество Заболявания. Така че винаги преди да вземете решение 3а такава профилактика, трябва да се консултирате с лекар.

Основният риск от продължителната терапия с аспирин е увреждането на стомашна­та лигавица. Прекалената употреба може да доведе и до язва или гастрит. Дори може­те да получите анемия при продължителен прием заради появата на скрити или явни кръвоизливи. Точно заради противосъсирващата му функция не е подходящо да се пие аспирин по време на менструация заради риска от усилване на кървенето. Поради съ­щата причина се препоръчва да не се приема няколко дни преди операции, изследвания на кръвта и дори преди посещение при зъболекар.

Прилагането на аспирин е противопоказно при язви на стомаха и дванадесетопръст­ника, опасност от кръвоизливи, чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност. Трябва да знаете, че има хора, които са алергични към аспирина и не трябва да го прие­мат дори и в малки количества.

През бременността може да се приема само под строг лекарски контрол. При кърмене е забранен. Защото рисковете от аспирина са огромни при малките деца. Всъщност ас­пиринът не бива да се дава дори инцидентно при деца под 5-годишна възраст, защото може да доведе до чернодробни и дори мозъчни увреждания. При децата черният дроб не е напълно структуриран и един аспирин може да го увреди трайно. Дори и при по-голе­мите деца дозата трябва да е съобразена с възрастта им и консултирана с лекар.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст