Начална страница | Здраве | ГОРКИТЕ МИ КРАЧЕНЦА!

ГОРКИТЕ МИ КРАЧЕНЦА!

image

Има няколко признака, по които разбираме, че нашите крака не се чувстват добре…

и е време да пред­приемем спешни мерки.

Ако краката се подуват

Сериозен летен проблем е поду­ването на краката. Той е свързан с много неприятното чувство на те­жест в стъпалата, краката ви губят форма и приличат по-скоро на топки за ръгби, отколкото на крака, вените ви се очертават под кожата и ви се струва, че ще се взривят всеки мо­мент.

В мнозинството случаи причи­ната за подуването на краката е ло­шата циркулация на кръвта във ве­ните. От този проблем се оплакват най-често хора, които работят сед­нали или прави, но не подценявай­те и като потенциален причинител на това състояние заболяване на сърцето или нарушен лимфооток.

Можете да облекчите състояние­то си, като спазвате следните съве­ти:

Хората, които работят седнали, трябва да избягват да кръстосват крака и трябва да стават за кратка разходка от време на време. Ако има­те възможност, вдигайте си краката на високо за няколко минути.

Можете да правите леки кръго­ве със стъпалата, за да подобрите движението на кръвта от краката към сърцето.

Също така можете да се „покла­щате" от пети на пръсти и обратно, от­ново за раздвижване на кръвта.

Избягвайте козметичните и релаксиращите процедури, свър­зани с високи температури - горе­ща кола-маска, сауна, продължи­телни слънче­ви бани.

Всяка сут­рин правете ма­саж на краката с хладка вода, като започнете от стъпалата към бедрата.

Вечер лег­нете за няколко минути, като оп­рете крака на стената. После ги свалете съвсем бавно и ги измийте с хладка во­да.

Напуканите пети

Понякога петите се напукват и са доста грозна гледка, като се по­дават през сандалите или чехли­те. Причина за напукването мо­же да е липсата на допълнител­но хидратиране или лошото кръвооросяване.

Решението е нанасяне на подх­ранваща маска или поддържането им с парафинова баня един път сед­мично. Освен това всеки ден, сут­рин и вечер, нанасяйте суперхидратиращ крем с масажни кръгови дви­жения.

Изстъргвайте мъртвите клетки с пемза веднъж в седмицата, дори да ви се струва, че не се налага.

По-чести са случаите на бързо загрубяващи пети. Затова изпроб­вайте следните ефикасни рецепти:

Смесете по една лъжица мед и свинска мас, намажете стъпала­та и обуйте меки чорапи. След 2 ча­са изплакнете с топла вода и нама­жете петите с крем.

Почистете и нарежете на куб­чета една ябълка и я варете 30 ми­нути в прясно мляко. Разбийте на кашица отцедения плод и направе­те маска на стъпалата.

Веднъж в седмицата правете процедурите, след като сте по­чистили петите.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст