Начална страница | Здраве | ЗДРАВО ЛИ Е СЪРЦЕТО ВИ?

ЗДРАВО ЛИ Е СЪРЦЕТО ВИ?

image

Първият може да се извърши със затворени очи - буквално…

Другият може да бъде направен при следващото изследване на кръвта ви, а третият изисква да си премерите температурата на пръста. Ето как действа всеки един от тях:

Тест по време на сън

Сънени ли сте през деня? Ако отго­ворът е „да", има опасност да вредите на сърцето си. Всеки допълнителен час нощен сън към средната про­дължителност спане, на която сте свикнали, ще намали риска от кал­циране на сърдечните съдове с 33%. Дори да се лишавате от малко сън, организмът ви освобождава хормони на стреса, които свиват артериите и предизвикват възпаление. В случай че редовно се събуждате недоспали и уморени и следобед се нуждаете да подремнете, значи сте жертва на недостатъчен сън. Опитайте се да промените условията в спалнята си - нека е по-тъмно, да няма светлина отвън, да е по-тихо, да не оставяте включен телевизор или слушалки в ушите си, с които слушате музика и т.н., както и лягайте 30 мин по-рано, докато симптомите на недоспиване отшумят. Ако се будите често с главоболие или партньорът ви се оплаква, че хъркате нощем, консул­тирайте се с личния си лекар дали не страдате от сънна апнея.

Витамин D тест

Ниското ниво на витамин D в орга­низма може да причини повишаване на кръвното налягане и артериални възпаления. Добрата новина е, че съдържанието му се възстановя­ва лесно. При следващите кръвни

изследвания поговорете с лекаря си да включи тест на витамин D. Оптималните нива са 30 до 40 ng/ml, но някои лекари смятат, че 50 е още по-добре. Ако стой­ностите ви са по-ниски, прекар­вайте 10-15 мин повече на слънце (без слънцезащитни продукти), похапвайте повече храни, богати на витамин D (сьомга, риба тон, обогатен портокалов сок), или вземете добавка на витамин D, предписана от лекаря ви.

Тест с температурата на пръста

Всички кръвоносни съдове в ор­ганизма са покрити от тънка кле­тъчна тъкан, наречена ендотел, която влияе на функцията им. Не­желаните изменения на ендотела са най-ранните предвестници на сърдечносъдовите проблеми, затова учените смятат, че ако се следи редовно състоянието му, може да се предотвратят сериозни сърдечни болести и инциденти. Учените вече са разработили метод, по който се отчита „здравето" на ендотела. Процедурата е лесна - измерва се температурата на показалеца, след това ръката се стяга с маншета от апарат за измерване на кръвното налягане, и след 5 мин се маха. Температурата се измерва отново и е спаднала, защото кръвотокът намалява при стягането с маншета. Проследява се кога ще възвърне първоначалната си стойност, като правилото е, че ендотелът е тол­кова по-здрав, колкото по-бързо се възстанови температурата на показалеца.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст