Начална страница | Здраве | ВНИМАТЕЛНО С ГАСТРИТА!

ВНИМАТЕЛНО С ГАСТРИТА!

image

Пролетта и ранното лято изострят хроничните болести, най-вече стомашните…

Една от причините е изкушението на свежите зелении. При язва или гастрит се плаща за безразсъдното увлечение

Ако стомахът е слабото място на организма, трябва да бъде щаден, особено при доказан га­стрит. В противен случай той сам напомня за себе си с не­приятни симптоми: лош вкус су­трин в устата, бунтуващи се черва, гадене и повръщане, болки на гладно или след при­ем на храна, запек или раз­стройство и др.

Повърхностното   възпаление на лигавицата, покриваща сте­ните на стомаха (гастритът е именно това) е мъчело вероят­но още пещерните ни предци през каменната ера.

Kopифеите на древната медицина Цел­зий и Гален предполагали, че в стомаха на човека могат да възникват язви, подобни на по­явяващите  се  върху тялото. Възможните причини за това те виждали в прекомерната нерв­ност и болезнената раздразни­телност.

Споменатите фактори - нерв­но напрежение или стрес, как­то е наричано днес, и дразнеща стомаха храна продължават да са в сила и сега като причини­тели на гастрита и язвената болест. Допълват ги тютюнопуше­нето и алкохолизмът. Но в края на XIX век е направено откри­тие, което добавя още един фактор, и то много важен - спи­раловидната бактерия Helico­bacter pylori.

В самото начало възпаление­то на лигавицата може да про­тича безсимптомно. На следващ етап симптоматиката може да бъде непостоянна, с появя­ващи се и изчезващи признаци в зависимост от развитието на болестта и предприетото лече­ние. Но в никакъв случай га­стритът не бива да се смята за безобиден. Нелекуван, той мо­же да премине в язва, а след време дори в злокачествено образувание.

В зависимост от причините, същността и клиничните прояви той бива диагностициран като остър и хроничен. Най-честата причина за острия гастрит са нарушенията   в храненето: пре­яждане или гладуване, не­добре сдъвкана    или дразнеща храна  (пре­калено горе­ща или сту­дена,     със силни    под­правки), упо­треба на сил­ни спиртни на­питки (съществува дори  понятие алкохолен гастрит). До него мо­же да доведе и непълноценното меню, особено дефицитът на белтъчини, желязо и витамини, както и безконтролният прием на лекарства с дразнещ ефект върху стомашната лигавица (ан­тибиотици, салицилати, сулфаниламиди и др.

При острия гастрит се вло­шава общото състояние. Бол­ният се чувства отпаднал, често има леки втрисания и повиша­вания на температурата. В ле­ките случаи кризата преминава за 4-5 дни, но редица оплаква­ния - тежест под лъжичката, липса на апетит, оригване, гаде­не, могат да останат за дълго време.

При подозрения за остър га­стрит трябва да се пази леглото и да се щади стомахът. На първо време се препоръчват само течности – слаб чай от лайка, айран. След ден-два мо­гат да се консумират леки супи, пюрета. Тежките случаи обаче налагат лекарска консултация и помощ, при необходимост и болнично лечение.

Основните причини за хро­ничния гастрит са подобни на тези при острия. В много слу­чаи той е вторично заболяване: възниква при хронична бъбреч­на и сърдечна недостатъчност, диабет, подагра, хепатит, жлъчнокаменна болест. Клиничните му прояви са различни и зави­сят от типа на заболяването и неговата продължителност. От­носително леко протича по­върхностният хроничен гастрит. Оплакванията са от тежест и тъпа болка под лъжичката, не­приятен вкус и сухота в устата, особено сутрин, гадене, кисели­ни, липса на апетит или, обрат­но, постоянен глад. Типично за него е намаляването на теглото.

Други форми на хроничния гастрит са хипертрофичният и атрофичният. Първият се среща особено често сред алкохоли­ците, пушачите и почитателите на пикантни ястия. Характерни­те за него мъчителни киселини и оригвания възникват най-че­сто след ядене. Атрофичният е най-тежката форма, проявява­ща се с тъпа постоянна болка под лъжичката, усилваща се след ядене, липса на апетит, лош вкус и сухота в устата, оригване, гадене, стомашно разстройство веднага след нах­ранване.

Нерядко гастритът се разви­ва и в резултат на повишена аг­ресивност на имунната система към лигавицата на стомаха. Тя започва да работи не против микробите, а срещу собствени­те клетки на организма. Резул­татът е т. нар. автоимунен гастрит. В този случай важна роля играят наследствените факто­ри.

Лечението на хроничния га­стрит е строго индивидуално според типа на заболяването. Основна и най-важна е диетата. Болният трябва да се храни ре­довно, но на малки порции, за да не се претоварва стомахът. Да сдъвква добре храната, да избягва пикантни подправки и лютиво, запръжки, консервирани храни, сурови зеленчуци и плодове заради високото съдър­жание на целулоза, която драз­ни стомашната лигавица. Пуша­чите трябва да спрат цигарите, любителите на алкохола -спиртните напитки. Изключител­но вредни са и газираните на­питки. Препоръчват се минерал­на вода (хисарска, горнобанска) и билкови отвари - от равнец, кантарион, тинтява.

Взимат се равни количества лайка, мента, анасон, червен кан­тарион. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 с.л. от сместа. Кисне 30 минути и се прецежда. От запарка­та се приема 4 пъти дневно по 150 мл 20 минути преди ядене и вечер преди лягане. Лечението продължа­ва 2-3 месеца. След почивка от 15-20 дни се повтаря.

От рецептите на Ванга

Взимат се равни количества червен кантарион, пчелник, жълт кантарион, живовляк, копър, невен. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Кисне 30 минути и се прецежда. Приема се 4 пъти дневно по 150 мл 20 ми­нути преди ядене и вечер преди ля­гане.

Смесват се равни количества лайка, риган, невен, живовляк, ко­пър, мента, маточина. В 600-мл ки­пяща вода се поставят 2 с.л. от сместа. Кисне се 30 минути и се прецежда. От запарката се приема 4 пъти дневно по 150 мл 20 мину­ти преди лягане.

При силно изразена киселин­ност на стомаха да се приема сок от картофи - 3 пъти на ден по 150 мл.

Взимат се равни количества лайка, лен, мента. В 400 мл кипя­ща вода се поставят 2 с.л. от сместа. Кисне 30 минути и се пре­цежда. От запарката се приема по 150 мл вечер преди лягане и су­трин преди ставане, пие се на бав­ни глътки.

Взимат се равни количества лайка и мента. В 400 мл кипяща вода се поставя Тел. от сместа. Кисне 15 минути, прецежда се в термос. Прибавят се 4 ч.л. млечна захар. Приема се топла, на глътки преди лягане, при събуждане през нощта и сутрин преди ставане.

Взимат се равни количества лайка, мента, маточина, хмел, бо­силек, дилянка, анасон. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 с.л. от сместа. Вари се 1 минута, кисне 60 минути и се прецежда. Отвара­та се приема 6 пъти дневно по 80 мл 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст