Начална страница | Здраве | ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ - БУРЕНЪТ, КОЙТО НИ ЛЕКУВА

ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ - БУРЕНЪТ, КОЙТО НИ ЛЕКУВА

image

Репеят е двугодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен…,

сиво-кафяв отвън и бял и сочен отвът­ре. Стъблото е високо до 1,5 м, силно разклонено. Цветовете са двуполови, с тръбесто венче, което на цвят е лилаво-пурпурно. . Плодовете са леко сплес­нати. Цъфти през лятото -(юли-август). Растението расте по влажни, необра­ботени и буренливи места, из гори и храсталаци в ця­лата страна. За лечебна цел се използват корени­те, които се събират през есента на първата и втора­та година. Действа стиму­лиращо върху обмяната на веществата, усилва кле­тъчния растеж. Има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие.

Съдържа етерично масло, смолисти и дъбил­ни вещества, инулин, стигмастерин, слуз, тлъсто масло, смола, органични киселини, протеини и т. н. Аскорбиновата киселина в листата достига до 350 мг.

Къде намира прило­жение репеят?

При бъбречни камъ­ни, подагра, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха

Външно: за заздра­вяване на рани, язви, изга­ряния, хемороиди

Във вид на отвара: средство за укрепване на косата при косопад

Настойките и отварите с корените на репея имат пикочогонно и потогонно действие. Екстрактът от корените подобрява със­тава на кръвта и урината при болни с подагра и кли­ничния им статус. Млади­те листа на растението проявяват антибактериална активност. Експери­ментално е установено, че използването на корените на репея увеличава отла­гането на гликоген в чер­ния дроб. Има данни, че прилагани в прясно състо­яние или под формата на течен екстракт, корените са ефикасни и при диабет.

В Австрия използват две­годишния корен като леко слабително и жлъчегонно средство. Препоръчва се приемането на отвари, хла­дък екстракт, тинктура, прах.

В някои случаи обаче отварите и екстрактът вместо разслабване може да предиз­викат запек. Съдържанието на слуз и дъбилни вещества оправда­ва употребата на бурена във вид на чай при болести на стомаха.

Как се приготвя хлад­кият екстракт?

Заливат се 3 г ситно смлян корен с 250 мл хлад­ка вода. Престоява 5 часа и се прецежда. Това количес­тво представлява дневната доза.

В китайската медицина се употребяват вътрешно семената и цялото свежо растение като пикочогонно средство при отоци. Наз­начава се и при кръвоизли­ви в съчетание с други растения, за лечение на сифи­лис и при ухапвания от на­секоми и отровни змии. Вън­шно се употребява при ек­зема и фурункули.

У нас коренът на репея се прилага като диуретично и подобряващо об­мяната на веществата средство, при камъни в бъбреците и пикочния ме­хур, при гастрит и язва на стомаха. Външно се изпол­зва като компрес при дерматит, съпроводен с кож­ни сърбежи.

Отвари с ефективно действие:

2 с. л. от корените на репея се заливат с 2 чаши кипяща вода. Кипи на ба­вен огън 20-30 минути. Престоява 4 часа и се пре­цежда. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно 30 мин преди хранене.

Смесват се в равни пропорции семена от ре­пей, корен от сладък корен и листа от малина със стръ­кове от мента и котешки лапички. 2 с. л. от сместа се заливат с 1 л кипяща во­да. Престоява 6-8 ч и се прецежда. Приема се по 150-200 мл 4-5 пъти на ден при кашлица.

В Русия отдавна репе­ят се използва като лечеб­но средство при различни кожни болести. Отвари с корени на репей лекуват в руската народна медици­на болести на пикочно-по­ловата система, при остеохондроза и ставни болес­ти, при хемороиди, камъ­ни в бъбреците, подагра и ревматизъм и за подобря­ване на минералната об­мяна.

За да се приготви настойка с репей, 1 с.л. из­сушени и смлени корени на билката се заливат с 1 чаша кипяща вода. Киснат 5 часа при стайна темпера­тура. Тази доза е за един ден, взета на три приема.

За външна употреба обикновено се използват листата на репея. Те се прикрепват към болните места или се правят комп­реси от прясно изцеден сок от листата. При втри­ване в корените на косите се активизира техният рас­теж, затова билката се слави като средство про­тив косопад.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст