Начална страница | Здраве | ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ - ЗМИЙСКО МЛЯКО

ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ - ЗМИЙСКО МЛЯКО

image

Латинското име на змийското мляко е Chelidonium majus…

В Бъл­гария още е известно и под името жълтениче. За първи път е спомена­то като медицинска билка преди 3500 години. Антитуморните й свой­ства са били описани през 1536 година в меди­цинска книга за билки­те.

Змийското мляко рас­те основно в Европа и Азия.

Използваемите части на растението са лис­тата и малките жълти цветове. То може да се употребява в свеж или изсушен вид.

Европейската билкова традиция е смятала змийското мляко за най-ценното лекарство сре­щу брадавици, рак, по­дагра, жълтеница и още много различни кожни заболявания. Употребя­ва се също против брон­хити, ендометриоза, главоболие, катаракта и хепатити. В Източна Азия е било известно ка­то средство за лечение на пептична язва. Други­те лечебни качества на змийското мляко се свеждат до: болкоуспокояващо, антибактериално, противовъзпали­телно, антитуморно и диуретично средство.

Змийското мляко съ­държа алкалоиди, каро­тин, хистамин, витамин С. Това са определящи­те активни съставки, които са основата при лечението със змийско мляко. Екстрактът от билката стимулира от­делянето на жлъчна течност и панкреатич­ни храносмилателни ен­зими в човешкото тяло.

Изследвания в Русия и Китай дават информа­ция, че тинктурата от змийско мляко е успешен лек при брадавици, а си­ропът помага при брон­хити или силна кашлица. Други изследвания опис­ват клинични проби с ле­карство, при което са употребени полусинтетични производни на ал­калоиди от змийско мля­ко за лечение на хора с рак. Този медикамент, който по принцип се ин­жектира, се нарича Ukrain(r).

Странични ефекти или реакции: употреба­та на растението в свеж вид може да пре­дизвика стомашно разс­тройство. Необходимо е да се ограничи прило­жението му по време на бременност и при деца под 14 години. При изс­ледване на 10 жени, страдащи от хепатит, след лечение с екст­ракт от змийско мляко, се проявило влошаване функциите на черния дроб. Следователно не­обходима е предпазли­вост в дозировката.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст