Начална страница | Здраве | ГЪБИЧКИТЕ „НИКНАТ” НА ТОПЛО И ВЛАЖНО

ГЪБИЧКИТЕ „НИКНАТ” НА ТОПЛО И ВЛАЖНО

image

Лятото е благо­приятен сезон за дерматомикозите…

- ин­фекции по кожата, при­чинени от гъбички. В го­рещините човек се поти повече, а гъбичките оби­чат влагата и топлина­та, затова зачестяват през този сезон, Затворените мъжки обувки, в които краката се потят, и тесните и неудобни дамски, запар­ващите синтетични чо­рапи, а също и пренебрег­ването на личната хи­гиена често стават при­чина за гъбична инфек­ция по ходилата. Това е заразно заболяване, при­чинявано от гъбички дерматофити. То може да се пипне също и на басейна, в сауната, в недобре дезинфектираната вана, от шезлонга на плажа, при използването на чужда кърпа след морска баня и пр. И разбира се -при пряк контакт с пора­зен от микозата човек. Затова лете носете ле­ки, проветриви обувки, сандали или чехли. Не хо­дете боси в обществена­та къпалня, а винаги с джапанки (свои, не взети назаем!). Имайте пред­вид, че гъбички можете да пипнете и от килима в хотела. Покривайте шезлонгите на плажа и скамейките в сауната с чиста кърпа, никога не използвайте чужда. Ин­фекцията се развива предимно в кожните гън­ки, където има най-много влага - между пръстите на краката, но и на ръце­те, при слабините, в свивките на коленете, под мишниците, под гър­дите на жената. Най-че­сти все пак са гъбичките по краката. Проникване­то на инфекцията става през малки, незабележи­ми ранички и пукнатинки по кожата на ходилата, причинени обикновено от неудобни обувки. За това преглеждайте кра­ката си и поставяйте лейкопласт върху разра­нените места. Поразе­ната от гъбички кожа за­почва да сърби, да почервенява, да се лющи, поня­кога се появяват мехур­чета. Още при първите симптоми трябва да се отиде на лекар. Ако не се вземат мерки, гъбички­те могат да се разпро­страт по петите и стъ­палата. Те нападат и ноктите, които стават неравни, жълти, бели или сиви, трошливи.

Сигурната диагноза е лабора­торна, трябва да се из­върши посявка или микроскопско изследване за причинителите на микози. От правилната диагноза зависи и успе­хът на лечението. За ноктите то е продължи­телно, защото растат бавно. Модерната тера­пия е с хапчета, които се взимат през устата. Много добре е, ако те се комбинират и с локално лечение на нокътя с под­ходящи препарати. Ма­зането с йод също помага, но трябва да се прави веднъж или два пъти сед­мично, без да се засяга кожата, защото изгаря. Най-добре е след намаз­ване 2 пъти с йод да се постави и лак.

Недобре хлорираният басейн крие известен риск от зараза с дрождеви гъбички - обикновено от рода Кандида, които засягат гениталиите на жената и мъжа. Кандидозата е най-често среща­ната инфекция на жен­ското влагалище, 75% от жените поне веднъж в живота си имат такъв проблем. Заболяването се проявява предимно с парене, болка, бяло тече­ние. Противно на биту­ващото мнение, то не се предава по полов път.

Именно затова при лечение на вагинална кандидозата трябва да се търси ква­лифицирана микробиоло­гична лаборатория, за да се изясни дали е налице и друга инфекция. Когато се лекува рецидивираща кандидоза, трябва да се прави антибиограма на причинителите, така както се постъпва при бактериални инфекции. Лечението е със специал­ни антибиотици, които атакуват само гъбички­те. Ако съществува дру­га инфекция, то трябва да се провежда комбини­рано лечение. Кандидоза може да се развие във влагалището и когато жената остане продъл­жително време с мокър бански* влагата създава благоприятна среда за размножаване на гъбич­ките.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст