Начална страница | Здраве | КАЙСИИТЕ СА ШАМПИОНИ ПО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЖЕЛЯЗО И КАЛИЙ

КАЙСИИТЕ СА ШАМПИОНИ ПО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЖЕЛЯЗО И КАЛИЙ

image

Плодовете на кайсия­та са богати на витами­ните С, В, Р…

и провита­мин А, микроелементи, минерали и други биологичноактивни веще­ства. Чаша пресен сок от кайсии удовлетворя­ва дневната потреб­ност на организма от аскорбинова киселина. Установено е, че 100 г кайсии влияят на кръво­творната система та­ка, както 40 мг желязо или консумацията на 250 г черен дроб. Затова те­зи вкусни и ароматни плодове са отлична хра­на и лекарство за болни­те от анемия, за бремен­ните, страдащите от хиповитаминоза, от ма­точни кръвотечения и за прекаралите тежки инфекции и операции. Заради високото съдър­жание на калий кайсиите се препоръчват и при много сърдечно-съдови заболявания. (В сушени­те плодове концентрацията на калии достига 1700-1800 мг%, докато в сушеното грозде тя е 860 мг%, а в изсушените ябълки - 580 мг%).

Ядките от костилки­те на кайсията съдър­жат витамин В15 (пангамова киселина) и голямо количество растително масло. Но гликозидът амигдалин в тях е токси­чен, ето защо не яжте повече от 20 г на ден.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст