Начална страница | Здраве | НЕ МОЖЕ ЛЯТО БЕЗ ДИНЯ И ПЪПЕШ

НЕ МОЖЕ ЛЯТО БЕЗ ДИНЯ И ПЪПЕШ

image

Динята и пъпешът регулират киселинно-алкал­ния баланс на организма,…

а освен това ни носят огромно удоволствие с прекрасния си вкус.

ПРЕЧИСТВАМЕ ОРГАНИЗМА

Месото на пъпеша и динята се състои 80-90% от вода. За­това по-правилно ще бъде да се каже, че ние по-скоро го пием, отколкото ядем, когато ги употребяваме в менюто си.

В тези плодове присъст­ват алкални съединения, които, попадайки в човеш­кия организъм, неутрализи­рат натрупалите се в него кисели продукти от обмяна­та на веществата. Освен то­ва, динята и пъпешът са много добри и абсолютно натурални пикочогонни средства, които спомагат за извеждането на солите чрез бъбреците. А динената и пъпешовата целулоза много добре прочиства червата. Благодарение на всички тези полезни качес­тва бостанските растения са идеално меню за разто­варващите дни.

Ако решите да си устроите такива дни, имайте предвид, че дневното ви меню трябва да се ограничи до 1-1,5 кг плодово месо.

ОБОГАТЯВАМЕ СЪСТАВА НА КРЪВТА

Благодарение на доста ви­сокото съдържание на желя­зо и фолиева киселина при редовна консумация дините и пъпешите забележимо по­вишават хемоглобина и са особено полезни при малокръвие.

Освен това фолиевата ки­селина стимулира образува­нето на бели кръвни телца (лимфоцити), които активно участват в имунната защита на организма.

ПАЗИМ БРЕМЕННОСТТА

Употребата в менюто на дини и пъпеши ще послужи на организма като допълни­телен източник на фолиева киселина за бъдещата май­ка и детето. Недостигът на фолати (съединенията на фолиевата киселина) в хра­ненето може да стане при­чина за женско безплодие, помятане и преждевремен­но раждане.

ПОДОБРЯВАМЕ ЗРЕНИЕТО

Жълтите сортове пъпеши са богати на бетакаротин, който в човешкия организъм се преработва във витамин А, изключително полезен за зрителните органи. Дефици­тът от този витамин в менюто води до забележимо пони­жаване чувствителността на очната ретина към светлина­та и влошава нощното виж­дане.

Има и други не толкова трагични, но също неприят­ни последствия. Например недостигът на витамин А се отразява лошо върху състо­янието на кожата и косата.

ПОДДЪРЖАМЕ ЗДРАВЕ­ТО НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Бостанските култури съдър­жат до 12% въглехидрати. При това въглехидратите на динята наполовина се състо­ят от фруктоза и гликоза, а в пъпешите преобладава захарозата. Такива въглехидрати лесно се усвояват от чернод­робните клетки, осигурявай­ки добро подхранване. Зато­ва дините и пъпешите са по­лезни по време и след хепа­тит и при заболявания на жлъчния мехур.

Но поради високото съдър­жание на въглехидрати диа­бетиците трябва да ограни­чат консумацията на тези плодове.

ОТСТРАНЯВАМЕ ПРИСТЪПА НА ГЛАВОБОЛИЕ

Динята и пъпешът мо­гат да ни избавят не са­мо от лошото настрое­ние, но и от напълно конкретни здравни оп­лаквания. Например, пристъпът на мигрена може да се неутрали­зира, прилагайки прес­ни динени кори откъм "мократа" страна към слепоочи­ята и челото, като за 20-30 минути ги фиксирате с превръзка.

ПРОГОНВАМЕ ПАРАЗИТИТЕ

Динените семки са не по-малко ефективно глистогонно средство, отколкото тик­вените семки. За да се при­готви смъртоносно за пара­зитите средство, сушените динени семки прекарайте през Месомелачка, смесете ги с мляко в пропорция 1:10 и пийте по 2 чаши от тази смес 2 пъти на ден между хранени­ята.

ПОВИШАВАМЕ ПОТЕНТНОСТТА

Пъпешовите семки са на­родно средство за повиша­ване на потентността (по ефективност, разбира се, не е виагра, затова пък е аб­солютно натурален продукт) Стритите на прах сухи пъпешови семки трябва да се приемат по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст