Начална страница | Здраве | 10 ЗАПОВЕДИ ЗА ЛЕТОВНИКА

10 ЗАПОВЕДИ ЗА ЛЕТОВНИКА

image

Ако ги изпълнявате стриктно, ще си спестите много здравословни проблеми…

Всяка почивка – на море, на планина или в екзотична страна, е свързана с някакви рискове за здравето. Те може да са съвсем дребни, но въпреки това да ви провалят ваканция та. За да не се случи това, добре е да последвате съве­тите на американския ме­дик проф. д-р Айсадър Розенфелд.

1. Пазете се от слънцето и жегата - главните врагове на летовника. Те са опасни, защото може да причинят слънчев или топлинен удар. Ако сте физически активни, рискът расте.Не се увли­чайте в тенис, футбол и про­чие спортни занимания, играйте с мярка. Желател­но е за подобни занимания да заделите ранния преди обед или вечерните часове, когато е по-малко горещо.

2. Ако почувствате све­товъртеж, леко главобо­лие, прилошаване, гадене -незабавно отидете на сен­често и прохладно място. Облейте се със студена во­да. Това са симптоми на то­плинен удар.

3. Утолявайте жаждата еи с хладка вода или сок. Не пийте чай с лед, студена би­ра, кафе или други напитки съдържащи кофеин, както и алкохол. Въздържайте се и от сладки ледени напитки, защото те са истински шок за загрятото тяло, може да провокират световъртеж и дори припадък. Най-често са причина за респиратор­но заболяване.

4. Носете шапка и по-ши­роки дрехи. Бронзовият за­гар е приятен, но е опасен за здравето. Той може да ста­не причина за цял букет се­риозни болести, в това чис­ло и кожен рак. А и ускоря­ва стареенето на кожата.

5. Вземете мерки срещу насекомите. В страните с тропически климат кома­рите и кърлежите са прено­сители на тежки заболява­ния.

6. Ако почивате на плани­на, забранете на децата да опитват дивите растения. Рискът да се окажат отров­ни е относително малък, но в много курортни местно­сти пръскат горите с репеленти за унищожение на на­секомите. Тези препарати може да се задържат по ра­стенията и да станат причи­на за отравяне.

7. Във водата бъдете двойно внимателни. Всяка година има стотици случаи на удавяния дори в малки басейни.   Причините   са: употреба на алкохол, то­плинен или слънчев удар, сърдечен пристъп и т.н. Не казвайте: "На мене няма да ми се случи."

8. Преди хранене изми­вайте ръцете си със сапун и топла вода. Задължително мийте плодовете и зеленчу­ците обилно под течаща во­да. Не оставяйте никакви продукти извън хладилни­ка повече от час. Когато го­твите сами, гледайте да сло­жите месото в тенджерата веднага след покупката му.

9. Никога не купувайте храна от улични търговци. Тя обикновено е с влошени качества и може да причи­ни хранително отравяне, а също и да е заразена със зооноза.

10. Преди да заминете на почивка, помислете не само за хубавите неща, а и за не­приятните. Страдате ли от някакво заболяване, кон­султирайте се с лекаря си доколко то се повлиява от горещините и какви мерки да вземете, за да не се вло­ши. Ако сте напълно здра­ви, анализирайте навиците си - някои от тях (например прекомерната любов към алкохола) са опасни в опре­делени ситуации.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст