Начална страница | Здраве | БЕЗЦЕННИ ДАРОВЕ ОТ МОРЕТО

БЕЗЦЕННИ ДАРОВЕ ОТ МОРЕТО

image

За многобройните си почитатели те са вкусен деликатес…

Други не понасят дори миризмата им. И губят, защото морските продукти наред с другото са природна аптека.

Ламинарията, известна и като морско зеле, расте на морското дъно на дълбочина 15-20 м. Минералните вещества в тези водорасли са значително повече, отколкото в много зеленчуци, посочва meahealth.ru. Съдържат соли на калия, магнезия, фосфора, желязото, алуминия, брома, йода и др. Богати са на витамините А, С и от група В. Полезни са за страдащи от бъбречни болести и нарушена обмяна на веществата. Заради съединенията на йода се препоръчват при слабо сърце, атеросклероза и заболявания на щитовидната жлеза.

Скаридите и раците, практически лишени от мазнини, са изключително богати на белтъчини и минерали. Високо е и съдържанието на витамин В а, необходим за производството на хемоглобин и за поддържане на нервната система в добро състояние. Особено впечатляващо е количеството йод - близо 100 пъти по-голямо, отколкото в телешкото месо.

Мидите са добра профилактика на рака, тъй като са богати на селен. Съдържат още натрий, калий, калций, магнезий, йод, бор, манган и изключително много кобалт, който стимулира кръвотворната дейност, участва в синтезирането на витамин В12 и активизира производството на някои ферменти. В 100 г миди се съдържат 25% от дневната норма на витамин Е, отговорен за здравината на клетъчната обвивка и за състоянието на кожата.

Стридите укрепват костите благодарение на високото съдържание на витамини В и D. С порция от 100 г стриди може да се набави дневната доза цинк, препоръчителна за имунитета, и още половинка отгоре. Те са и доказан афродизиак. Полезни са за мъжете и като средство, поддържащо възпроизводителните функции на организма. Трябва да се консумират само пресни и плътно затворени стриди.

Калмарите са богати на белтъчини и на вещества, стимулиращи отделянето на храносмилателни сокове и съответно подобряващи апетита. Месото им съдържа микроелементи, витамини С и от група В.

Омарите са нискокалорични - в 100 г месо има само 85 калории, а белтъчното му съдържание не е по-малко от това на другите морски продукти. Ценно е и по друга причина: смята се, че е богато на вещества, забавящи процесите на стареенето и повлияващи благоприятно имунитета. Не са малки запасите от цинк, мед и калий.

Морската краставица е известна в Далечния изток като морски женшен. Съдържанието на съединения на медта и желязото в нея е 1000 пъти по-високо, отколкото в рибата, на йод - 100 пъти по-голямо в сравнение с всички останали морски дарове. Богата е на витамини С, В,2, В,, В2. Експериментира се с приложението й в лечението на онкоболни за възстановяване на имунитета.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст