Начална страница | Здраве | КОГАТО КОЖАТА СТРАДА…

КОГАТО КОЖАТА СТРАДА…

image

Зачервявания, сърбеж, пъпки, подпухване...

тези симптоми много често се оказват знак за кожно възпаление или алергии, причинени от различни съставки на козметичните продукти, които използваме.

От десетина години слагате все един и същи дневен крем. От известно време обаче, непосредствено след нанасянето му, лицето ви се зачервява и на места започва да ви сърби. По всяка вероятност става дума за алергична реакция. Тя се проявява, когато кожните клетки "решат", че за да запазят себе си, се налага да отхвърлят някоя вредна за тях молекула. И понеже клетките имат памет, от този момент нататък винаги щом епидермисът ви влезе в контакт с "врага", трябва да очаквате неприятните алергични симптоми. Единственият начин да ги избегнете е да отстраните причинителя и да си направите изследвания. Но козметичните продукти съдържат около 6 000 различни молекули и лекарите трудно могат да установят коя точно ви действа като алерген. Така например малката никелова сачма в шишенцето с лак за нокти, която трябва да му попречи да се сгъстява, причинява много силна реакция - клепачите се зачервяват и подпухват, след като ги разтъркате с лакираните си пръсти. Възможно е да разбиете алергия и от лосиона срещу косопад на вашия партньор, ако главата ви се докосва често до възглавницата му.   

АЛЕРГИЯ ИЛИ ВЪЗПАЛЕНИЕ?

Възпаленията са много по-често срещани от алергиите и затова трябва добре да се познават. Симптомите им - зачервяване, усещане за топлина, сърбеж, се появяват непосредствено след първото нанасяне на нов за вас продукт, разрушаващ повърхностните клетки на кожата. В резултат епидермисът се зачервява и проявява свръхчувствителност. За щастие той възвръща предишния си вид, след като почистите лицето си и повече не използвате въпросния продукт.

ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ ЗОНИ

Въпреки, че алергиите и възпаленията са съвсем различни, между тях има и нещо общо - появяват се върху нежните, чувствителни части на лицето и тялото. Най-уязвими, защото са много фини, са клепачите. Когато те подпухват, не винаги трябва да обвиняваме спиралата, очната линия и сенките. Поради честия контакт с ръцете, очите ни влизат в досег с куп рискови фактори - лак за коса, боя, лосиони. Устните също са изложени на външни агресии, понеже на повърхността им няма мастни жлези, които да произвеждат защитен себум, а твърде често ги навлажняваме със слюнка. Кожата на глава и ушите може да се раздразни сериозно от шампоани, оцветители, балсами, щом някоя от съставките им не ни понася.

Напоследък дерматолозите предупреждават за друга опасност - свръхвисоката концентрация на растителни екстракти в даден продукт, също може да ни обезобрази. Единственото, което ни остава, е да използваме продукти-хипоалергени. Те са тествани в болнични условия, но няма 100% гаранция. Лекарите смятат, че най-много трябва да внимават онези, които страдат и от други видове алергия - от цветен прашец, котешки косми, акари, никел... На тях се препоръчва да избягват парфюмите и парфюмираните козметични продукти, които имат най-силен алергенен потенциал.

Причинителите на алергии се фиксират върху антителата. Те от своя страна активизират клетките, наречени мастоцити. Последните отделят хистамин и точно той предизвиква алергичните симптоми зачервяване, сърбеж, подпухване.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст