Начална страница | Здраве | ГРИЖИ ЗА УШИТЕ ПРЕЗ МОРСКИЯ СЕЗОН

ГРИЖИ ЗА УШИТЕ ПРЕЗ МОРСКИЯ СЕЗОН

image

През лятната почивка под слънчевите лъчи - в морето или на басейна, подлагаме ушите си…

на заплаха от неприятни заболявания и на други опасни рискове. Слуховият ни апарат е нежен и ценен орган и за него трябва да полагаме специални грижи.

Кои са основните рискове?

С честите къпания в горещи­ните рискуваме да получим възпаление на ушите, т.нар. отит. Причината е, че ушите ни не са много приспособени към продължително потапяне на тялото във водата. Затова е необходимо да вземем някои по-специални мерки от оби­чайните, за да предотвратим неприятните последствия. Ако не използваме клечките за уши, за да ги почистваме, или ако ги ползваме небрежно, уш­ният секрет при чест контакт с водата може да образува неп­риятна запушалка в слуховия орган. Също така обаче ако премахваме твърде много от секрета, който защитава ухото, създаваме предпоставки за не­устойчивост на нашия слухов канал. Този плътен слой ушна кал е преграда спрямо всичко, което може да проникне към вътрешността на ухото. Той играе роля на защитник срещу замърсяванията и микроби­те. Затова секретът трябва да се почиства внимателно и по малко. Цялостното му премах­ване може да стане причина за инфектирането на ушите. А летните бани благоприятстват размножаването на микроби в ухото и при недостатъчно количество на секрет рискува­ме да получим отит, наречен „къпален". Това е възпаление на слуховото каналче, което може да започне от външно­то ухо (раковина) и да стигне до тъпанчето. Също така при гмуркане на 3 м или на по-го­ляма дълбочина повишеното налягане може да предизвика оток в ушите, дори е възможно тъпанчето да се пукне.

Какви предпазни мерки можем да вземем?

Свикнете след къпане да под­сушавате старателно ушите си. Отцеждайте капките вода от слуховото си каналче, като навеждате главата първо на едната, после на другата страна и ако се налага, разтърсете с ръка ушната мида напред-назад.

Внимателното добавяне на 1-2 капки бадемово масло в ухото преди къпане в море или басейн създава известна защи­та на слуховото каналче. • Ако сте силно предразполо­жени към отит, използвайте предпазни запушалки за уши, каквито продават в аптеките. Но ако се къпете прекале­но често, добре е да имате специални напълно непро­мокаеми запушалки, които се поставят под налягане от специалист за изработка на протези за уши.

Запушалките за уши са препоръчителни, ако сте на платноходка или карате сърф, тъй като силата на вълните може да повреди тъпанчето. Но тези мерки са противопо­казни при гмуркане, тъй като засилват риска от пробив на тъпанчето.

При децата, които имат къси ушни канали, трябва да се избягва контактът на ушите с водата, която може да проникне вътре и да причини инфекция. Така че използвайте запушалки за уши.

Не се къпете в застояли води от типа на езерните, които изглеждат съмнително и може да бъдат замърсени. Това повиша­ва риска от инфекция.

Преди да се отдадете на гмуркания, направете прег­лед при специалист по уши, нос и гърло.

Нужна ли е защита срещу слънчевите лъчи?

Нанесли сте крем против из­гаряне по лицето си, но по­мислихте ли да защитите и ушите? Често това се пропуска, а кожата на ушите е чувствителна и твърде изложена на облъчване от слънцето, затова мажете и нея. Тази зона също е уязвима спрямо развиване на рак на кожата.

Как да махнем нещо, попаднало в ухото?

Пясък. Измийте с хладка струя вода и наведете главата настра­ни, за да излезе водата с пясъка. Ако е необходимо, повторете няколко пъти.

Живо насекомо. Сипете вътре малко хладко олио, после наведете главата и изплакнете.

Чуждо тяло. Ако сте се опи­тали да го извадите, но не сте сигурни, че не е останало пар­ченце от него, консултирайте се с лекар, за да избегнете зараза в слуховия ви канал.

Правила за почистване на ушите

•. Почистването с клечки за уши един до два пъти седмично е достатъчно. Но не навлизайте вътре в слуховото каналче. Ако напъхвате клечката за уши навътре, вие избутвате ушния сек­рет към основата на ухото, където той може да образува за­пушалка (тапа). Поради тази причина и също поради риска от случаен пробив на тъпанчето, не бива да се използват клечки за уши при малки деца.

Може да използвате спрей за уши за почистването. Той подпомага естественото премахване на ушния секрет Но правете това почистване само един-два пъти седмично. Ако го извършвате всеки ден, това може да наруши микрофлората на ухото и да улесни инфекцията.

Накрая, ако имате навика да си миете ушите свода и сапун под душа. не го правете ежедневно. От влагата ушният секрет може да набъбне и да запуши каналчето. Що се отнася до шампо­аните, избягвайте навлизането им в ушите, защото това може да причини дразнене. Бъдете Внимателни, когато се миете с оцветяващ шампоан или си боядисвате косата. », Консултирайте се с лекар, когато имате усещане, че ушите ви са пълни или чувате по-слабо. Това може да се дължи на запушва­нето им със секрет.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст