Начална страница | Здраве | КОЯ Е БОЛЕСТТА НА ЦЕЛУВКАТА?

КОЯ Е БОЛЕСТТА НА ЦЕЛУВКАТА?

image

Инфекциозната мононуклеоза е известна и като „болест на целувката"…,

защото това е на-разпространеният начин на предаване на инфекцията. Популярна е още и като „жлезна треска", поради увеличаване на лимфните възли в областта на шията.

Най-честият причинител е Ebstein-Bar virus (EBV) типове 1 и 2, а понякога и Cytomegalovirus (CMV), и двата от групата на херпесните ви­руси. Заболяването е силно заразно, боледуват предимно деца и млади хора до 20-30 годишна възраст.

Инкубационният период е 10-14 дни при децата и по-продължителен с напредване на възрастта. Най-често боледуванията са спорадични, за­сягат се единични случаи. Предаването на ин­фекцията е по вьздушно-капков път, заразени сее слюнка предмети или храна. Необходимо е ръцете често да се мият, да се ограничава полз­ването на общи кърпи, прибори, тоалетни при­надлежности.

При навлизане в човешкия организъм вирусът се „настанява" в белите кръвни клетки - лимфоцитите, където се размножава. Разпространява се в лимфните възли по цялото тяло. Понякога се засягат слезката и черния дроб, което утеж­нява клиничното протичане.

Как започва заболяването?

Често доста нетипично, особено при младите хора - потиснатост, умора, безапетитие, гла­воболие, болки по цялото тяло, втрисане. Възможен е и кожен обрив. При децата по-чести са високата температура до 39 градуса, увели­чени, а понякога покрити с белезникави налепи сливици, силни болки в гърлото, трудно прег­лъщане дори и на слюнка. При по-бурно начало е възможно да се развие умерен оток на ларинкса и състоянието да наподобява псевдокруп, със Затруднено дишане, стигащо до задушаване. Шийните и подчелюстни лимфни възли стават видими, подути и болезнени при натиск. Рядко, при отслабнал имунитет, са възможни услож­нения като -менингит и енцефалит.

Разлика между инфекциозна мононуклеоза и грип

- От грип боледуват хора от всички възрасти, по време на епидемия, докато мононуклеозата Засяга единични случаи на деца и млади хора.

- Бурно и тежко начало при грипа и постепенно влошаване на състоянието при мононуклеоза.

- Острите симптоми при грипа са 5-7 дни, а при мононуклеозата са 2-4 седмици.

- Поставянето на диагнозата става след анализ на резултатите от проведени лабораторни и вирусологични изследвания.

Лечение

Както при повечето вирусни заболявания и тук не съществува специфична терапия. Прибягва­нето към антибиотици е нежелателно, поради известния факт, че вирусите не са чувстви­телни към. това лечение. Добър ефект имат ехинацея и прополис, природни средства с доказа­но антивирусно и антибактериално действие.

Прегледът от лекар не трябва да е по-късно от 36 часа от началото на заболяването, особено при малки деца, 3а да се уточни необходимост­та от прием на антибиотик, ако се е развила стрептококова ангина или отит. Дотогава се препоръчва гаргара с подсолена вода - 1/2 ч.л. сол на чаша топла вода, няколко пъти през 9еня-Това облекчава възпалението и намалява силните болки в гърлото.

Не давайте аспирин на децата

Важна препоръка 3а родителите на дете с мо­нонуклеоза - не давайте на малкото аспирин 3а смъкване на високата температура, особено ако е на възраст от 4 до 15 години. Съществува опасност от развитие на синдром на Рей, от­ключващ се при вирусни инфекции, по време на които е приеман аспирин. През острата фаза пастелният режим с достатъчно сън е задължително условие 3а по-бързото оздравяване. Ин­токсикацията от вируса е силно проявена, умо­рата и слабостта, наред с болките в гърлото са основни симптоми и поведението към заболелия трябва да е щадящо. Да се избягват всякакви физически натоварвания и резки движения при възрастните U скачане и бягане при децата, за­щото могат да бъдат опасни 3а слезката. Не насилвайте детето да се храни с предишния ритъм, ако е болно от инфекциозна мононуклео­за. Силните болки в гърлото, особено в първите дни го плашат и естествено намаляват жела­нието му 3а храна. Достатъчно е да пие 1-2 кофички кисело мляко. Те осигуряват пробиотични бактерии, протеини и калций, подпомагащи имунитета. Наред с това да приема и неподсладени течности - пресни плодови сокове, хладки билкови чайове с мед, особено ако е с висока температура.

По-голямата част от храната е добре да бъде сурова и непре­работена, с много плодове, зеленчуци и варива. Препоръчва се прием на хранителни добавки с алое, хлорофил, мултивитамини и минерали. При добре функционираща имунна система за­разените с вируса В-лимфоцити се разрушават от имунокомпетентните клетки, но понякога част от тях оцеляват и инфекцията хронифицира. Тогава лечението е насочено към общо укрепване на организма с подходящо хранене, до­бавки с витамини и минерали, биоенергизиращи храни и закаляване.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст