Начална страница | Здраве | БОЛЕСТОТВОРНИ МИКРООРГАНИЗМИ В ХЛАДИЛНИКА

БОЛЕСТОТВОРНИ МИКРООРГАНИЗМИ В ХЛАДИЛНИКА

image

Когато съхранявате продукти в хладилника…,

знаете ли къде се крие потенциална опасност за развитие на болестотворни микроорганизми?

Свикнахме да се зареждаме с продукти за по-дълъг период от време и ходим на пазар по-рядко - вед­нъж в седмицата или дори 2-3 пъти в месеца. Ку­пуваме огромни количества храна, която трябва да държим в хладилник или фризер. Ето защо не бива да се изненадваме, че хранителните отравя­ния се увеличават.

Защо замразяваме храната?

Микроорганизмите, които предизвикват храни­телно отравяне, се размножават най-бързо при температура над 10 градуса С. За повечето от тях оптималната температура е тази на човеш­кото тяло. При тези идеални условия салмонелата и щамовете на други микроорганизми на всеки 20 минути удвояват количеството си. Това означава, че само за 6 часа от една вредна бактерия могат да се получат милиони. При стайна температура те се множат по-бавно, при температурата в хладилника (0-5 градуса С) процесът се забавя и почти спира. Възможно е дори опасните микроор­ганизми да загинат.

Сигнал за опасност

Има няколко очевидни знака, че храната не става за ядене, например плесента. Тя се предизвиква от микроорганизми, които развалят продуктите, а не от бактерии, предизвикващи отравяне. Пле­сента е гъба. Спорите й се намират в околната среда и започват активно да се развиват, когато попаднат върху храна. За разлика от повечето болестотворни бактерии, плесента може да се раз­вива в доста прохладна среда. Ето защо храната плесенясва понякога дори и в хладилника. Безопасно ли е да ядем плесенясали продукти, ако изрежем засегнатите участъци. Според някои специалисти плесента е безвредна, но нейното наличие свидетелства, че все пак продуктът е не­годен за ядене, тъй като е възможно в него да са се появили и болестотворни бактерии. На повечето опаковки има дата и надпис „Годен до". Ако срокът е изтекъл, храната не бива да се консумира, дори и да изглежда добре. Само по ми­риса и външния вид не бива да съдим за качество­то на хранителните продукти.

Правилно ли съхраняваме храната

Най-добре е да се консумират току-що приготве­ни ястия. Дори и да не се развалят за 1 ден, те губят качествата си само за няколко часа. Според специалистите домашните ястия могат да прес­тояват в хладилника до 72 часа от приготвянето, след което не бива да се консумират. Най-безопасният начин за запазване на храната е тя да се поставя в чист съд с капак на студе­но. Важно условие е да не допускаме замърсяване на готово ястие със сурови продукти. Ето защо не бива да ги поставяме в близост. За болестотворните микроорганизми не е проблем да се прех­върлят от един вид храна на друг. Съдовете за съхранение трябва да са измити с гореща вода. Те трябва да са стъклени или емайлирани. Избягвай­те пластмасата и полиетиленовите пликчета. Болестотворните бактерии могат да проникнат в незабележими пукнатини на съдовете и да раз­валят храната в тях, затова е важно те да са идеално чисти.

Подреждане на хладилника

Това зависи от модела на хладилника. Най-студеното място обикновено са долните два рафта. Бързоразвалящите се продукти като сурово месо и риба се съхраняват най-долу в затворени съдове. Там е добре да държите и други месни продукти, меко сирене, готови салати, десерти, подправки, остатъци от домашна храна. На по-горните полици, включително и на вратата, може да подредите мляко, яйца, масло, кашкавал, плодов сок.

В чекмеджетата за плодове и зеленчуци темпе­ратурата е най-висока в сравнение с останалите зони в хладилника.

Плодовете и зеленчуците трябва да са немити. В противен случай ще изгният. Ако държите да ги съхранявате измити, то това трябва да стане в някоя от по-студените зони на хладилника. Вни­мавайте да не ги оставяте там прекалено дълго, защото със сигурност ще загубят вкусовите си качества.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст