Начална страница | Здраве | 8 НАЧИНА ДА УДЪЛЖИМ ЖИВОТА СИ

8 НАЧИНА ДА УДЪЛЖИМ ЖИВОТА СИ

image

Няколко трика, за да бъдем дълголетници…

Макар генетично на човек да са му гарантира­ни 120 години живот, в действителност престоят ни на Земята е много по-кратък. Международна група от лекари, психолози и диетолози разра­боти "девет заповеди", които биха ни позволили да удължим дните си на този свят.

НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ

Вместо обичайните 2500-3000 калории на ден, опитайте да се огра­ничите до 1000-1500. Та­ка ще разтоварите клет­ките си и ще ги поддър­жате активни. Не яжте много, но и не гладувай­те.

МЕНЮТО ТРЯБВА ДА СЪОТВЕТСТВА НА ВЪЗРАСТТА

Всяка възраст се нуж­дае от различно хранене. След 40 г. трябва да се поема повече бетакаротин. След 50 г. калцият поддържа   във   форма костите, а магнезият -сърцето. Рибата помага на възрастните хора да пазят сърцето и кръвоносните си съдове.

НАМЕРЕТЕ СИ ПАРТНЬОР

Човек изглежда по-млад за годините си, когато по­не два пъти седмично пра­ви секс. При занимания със секс в организма се изра­ботва хормонът ендорфин, наречен хормон на щас­тието. Той укрепва имунна­та система и защитава съ­довете от атеросклероза.

ДВИЖЕТЕ СЕ

Даже няколко минути на ден занимания със спорт удължават живота. В про­цеса на движение се осво­бождават хормоните на ръста, чието отделяне се прекратява след 30 г.

СПЕТЕ В ПРОХЛАДНА СТАЯ

Доказано е, че който спи на 17-18 градуса, остава млад по-дъл­го. Причината е, че обменът на веществата в организма и проявата на особенос­тите на възрастта зависят от температурата на око­лната среда.

ГЛЕЗЕТЕ СЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ

Не бива да се огранича­вате твърде много. Поня­кога, независимо от всич­ки препоръки за здравос­ловен начин на живот, мо­же да си позволите нещо вкусно.

НЕ ТРУПАЙТЕ ОТРИЦАТЕЛНИ ЕМОЦИИ

Този, който упреква са­мо себе си, вместо да спо­дели какво го огорчава или да поспори с околните, по-често боледува. Според ново изследване 64% от хората, страдащи от рак, потискат емоциите си.

ТРЕНИРАЙТЕ ГЛАВНИЯ СИ МОЗЪК

Решавайте кръстосло­вици, учете чужди езици, смятайте наум, а не само с калкулатор. Упражнения­та на мозъка забавят деградациите на умствените способности, свързана с напредването на възрас­тта. В същото време акти­визират работата на сър­цето и обмена на вещес­твата.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст