Начална страница | Здраве | ИСТИНАТА Е В… ГРОЗДЕТО

ИСТИНАТА Е В… ГРОЗДЕТО

image

То е източник на здраве:…

пази артериите, дава енергия, нормализира чревните функции и е диуретично.

Не току-така то е основна храна в средиземноморските диети -освен че е с приятен вкус, гроздето е и лесносмилаемо. То е изключително пълноценен и балансиран плод, богат на лесноусвоими захари и витамини от комплекс В. флавоноидите и другите антиоксиданти в съдържанието му го правят полезно за сърцето. Затова както гроздето, така и виното, са полезни за доброто състояние на артериите, особено коронарните -разширяват ги, пречат на холестерола да прави депа и разреждат кръвта. Гроз­дето съдържа също провитамин А и витамин С и е богато на разтворима целуло­за (пектин), която помага при стегнат стомах като активира чревната дейност. Може да се похвали и с минерали, осо­бено калий (който действа диуретично) и желязо (при анемия). В замяна на това доставя малко протеини и мазнини.

Някои изследвания му приписват противоракови способности, дължащи се на резвератрола, който се съдържа в раз­лични количества в различните сортове, а също и във виното.

Пресният гроздов сок веднага след ста­ване от сън е добър вариант за започва­не на деня с енергия. Може да бъде по­лезен при анемия, бременност, стрес или мускулно претоварване, при стегнат стомах, хемороиди, сърдечносъдови на­рушения и гастритни киселини. Само трябва да се ограничават хора, кои­то страдат от камъни в бъбреците (зара­ди оксаловата киселина), диабетиците и хората с наднормено тегло (заради висо­кото захарно съдържание, макар че то бързо се усвоява).

Когато купуваш грозде, е важно то да бъде прясно и узряло. Т. е. да има зелена и гъвкава дръжка, а зрънцата да са доб­ре разделени. Това е знак, че слънцето го е гряло отвсякъде и е узряло равно­мерно. Преди да консумираш грозде, е важно да го измиеш обилно с вода, за да се отстранят мърсотията и инсектите. Може да се съхранява в хладилник, като чепките се подредят върху целулозна хартия (за да поеме по-добре влагата) или в торбичка с дупчици. За да се разчи­та на приятен вкус, е важно да се извади от хладилника един час преди консума­ция.

За всеки вкус

Сортове грозде

В света са познати 200 вида грозде, които се различават по своя цвят (бяло, черно и виолетово), по размера на зърната, по съста­ва, съдържанието на захар, киселина и степен на зрялост. Десерт или допълнение към ястие - изборът зависи от вида. вкуса ни или же­ланието да придадем оригинален външен вид.

Здравословните ползи

Предпазва сърдеч­носъдовата систе­ма, главно заради анти-оксидиращите елементи в съдържанието му, по-спе­циално - заради флавоноидите, които помагат за предпазване на артериите от артериосклероза и на клетките - от свободните радикали.

Помага при стегнат стомах Тъй като расти­телната целулоза в съста­ва му не се усвоява, тя ак­тивира чревния тракт. Богато е на минерали Калций, сяра и най-ве­че калий (с голям диуретичен ефект) и желязо. Съдържа почти всич­ки витамини от В комплекс, необходими за метаболизма и по-пъл­ното усвояване на въгле­хидратите. Доставя и вита­мин С, който помага пък за усвояване на желязото. Дава енергия Гроздето е богато на захари (фруктоза, захароза, декстроза), които са лесно усвои-ми - доставя 73 ккал за всеки 100 г. Поради тази причина е противопоказно за диабетици.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст