Начална страница | Здраве | ОБИЛНОТО ХРАНЕНЕ И АЛКОХОЛЪТ ВОДЯТ ДО ПАНКРЕАТИТ

ОБИЛНОТО ХРАНЕНЕ И АЛКОХОЛЪТ ВОДЯТ ДО ПАНКРЕАТИТ

image

Възпалението на задстомашната жлеза се нарича панкреатит…

и може да протече в остра или хронична форма. Най-честата причина за острия панкреатит В над 80% от случаите е обилно хранене, придружено с консумация на алкохол.

Остра форма

Алкохолът стимулира производс­твото на ферменти, особено при мазна храна, но затруднява тяхно­то оттичане в дванадесетопръст­ника. Задръжката им води до оток, последван от некротични промени на тъканите поради действието на ферментите там. Възможна при­чина за панкреатит са и вирусните хепатити, някои медикаменти, ус­ложнения след оперативна интер­венция на органи в близост. Макар и рядко, една коремна травма, довела до контузия и кръвоизлив в задстомашната жлеза, може да е причина за остър панкреатит. Състоянието е сериозно, понякога с драматичен изход. Началото е внезапно, със силна болка под лъжичката и около пъпа и раз­пространяваща се към гръбначния стълб. Всяко движение на тялото прави болката още по-непоносима. Донякъде настъпва успокояване при заемане на седнало положение.

Придружаващи симптоми са силно гадене, мъчително повръщане с горчив вкус, изхождане на мазни и лъскави изпражнения. Възможно е температурата да се повиши, кръвното налягане да се промени и в двете посоки, да се появят отчет­ливи болки в мускулите, главоболие, обилно изпотяване, чувство 3а пълна слабост и безизходност. Често панкреатитът се бърка с гастрит или обострена стомашна язва, но тук състоянието на бол­ния е много по-тежко. При такава симптоматика се налага незабавно лечение в болнично заведение. Улт­развуково изследване и лабораторно проследяване на панкреатичните ензими наред с характерната симптоматика потвърждават диагнозата остър панкреатит. Към медикаментозното лечение може да се добави и хомеопатично - Phosphorus 15 СН, по една доза глобули сутрин и вечер, 10 дни.

Хронична форма

Тя протича с постоянна и не така непоносима болка, с епизоди на обостряне, но без драматизма на острия панкреатит. Причина за заболяването е системна злоупот­реба с алкохол, възпаления и камъни по жлъчните пътища и несъобразен диетичен режим. Хроничният панкреатит води до необратими увреждания на жлезата, които могат да засегнат и клетките, произвеждащи хормоните инсу­лин и глюкагон. При тези случаи и при панкреатонекроза след остър панкреатит се предписва инсулинозаместителна терапия, спазване на диета за диабетици, забрана за консумация на алкохол. При заболяване на един орган страдат и другите органи поради свързаните процеси в храносми­лателната система. Когато не се произвеждат достатъчно ензими, първите оплаквания са тежест в стомашната област, болка, подува­не, газове, киселини, чести изхождания. Дискомфортът е постоянен.

Правила, които трябва да спазвате

При пазаруване на хранителни продукти купувайте толкова, колкото ще изядете. Четете етике­тите, за да избегнете животински мазнини, вредни добавки, консерван­ти, подобрители, купувайте свежи, биологичноактивни храни.

При приготвяне на храната обработвайте месата, като отде­ляте всички тлъстини, обирайте мазнината от супите и ястията, гответе без допълнителна мазнина под фолио на скара, грил или пара, не ползвайте силни подправки, не консумирайте готови сосове.

Осигурете си три основни и две междинни хранения, яжте по малко, дъвчете бавно, хранете се продъл­жително, не преяждайте.

Не се подлагайте на драстични диети и продължително гладуване, правете 1-2 разтоварващи вегетариански дни в месеца, осигурете си 8 часа сън. .

Неподходящи храни за хора с недобро храносмилане

Топъл хляб, ръжен хляб, тестени закуски, варено жито и царевица, мазни меса, субпродукти, жълтък и майонеза, маргарин, пълномаслени, пушени, топени сирена, сметана.

Зеле, лук, бобови, гъби, патла­джани, туршии. Не пийте газирани и ледени напитки, кафе, кола, алкохол.

Фъстъци, лешници и бадеми също не са подходящи.

При плодовете няма ограничения - може да се консумират добре узре­ли плодове в прясно състояние, нектари и компоти. Разпространена е практиката, когато предстои обилно похапване с алкохол, да се приемат преди хранене ферменозаместителни препарати за подпомагане на храносмилането. Това не е добър подход, тъй като ферменти могат да се взимат само след направени изследвания и лекарс­ка консултация.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст