Начална страница | Здраве | ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО ЗАСИЛВА ПАМЕТТА

ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО ЗАСИЛВА ПАМЕТТА

image

Червеното цвекло е двугодишно растение…,

ко­ето през първата година образува кореноплод, през втората - цветоносно стъбло. Използва се за супи, салати, предястия. Червеното цвек­ло е богато на захари, витамини, минерални вещества и пигменти. Кореноплодът е с овал­на, кръгла или удължена форма, най-често с червена окраска. При напречния му разрез се вижда последователното редуване на по-тъмночервени и по-светлочервени кръгове в ме­сестата част. Характерното му оцветяване се дължи на червения растителен пигмент бетанин. Извлечено от кореноплодните, това ве­щество се използва като естествен оцветител в много хранителни продукти като различни сладоледи, бонбони и напит­ки. Освен с цвета си бетанинът радва хората и с факта, че действа като силен антиоксидант.

Червеното цвекло съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въ­глехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каро­тин, витамини B1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.

Съдържащите се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимоне­на и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояване­то на белтъците, повишават жизнената дейност ма черния дроб. Сравнително високо­то му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атероскле­роза.

В народната медицина червеното цвекло се използва при лечение на левкемия, при рак на кожата, при високо кръвно налягане, като успокояващо сред­ство.

Сокът от цвекло, смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма. Според резултати от едно британско проучване чаша сок от червено цвекло помага на хората да бъдат по-работоспособни. Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно наляга­не, премахва от тялото токсините и тежките метали.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст