Начална страница | Здраве | ВРЕДЕН ЛИ Е АСПИРИНЪТ ПРИ КОНСЕРВИРАНЕ?

ВРЕДЕН ЛИ Е АСПИРИНЪТ ПРИ КОНСЕРВИРАНЕ?

image

Аспиринът (Aspirin Acetysal, Acidum salycihcum) е нестероидно противовъзпалително лекарство...

Той е един от най-популярните средства, използвани за успокояване на болката, при висока температу­ра, треска, възпаление на ставите. Напоследък след като се до­каза, че той по­тиска кръвосъсирването, аспи­рин се препоръчва при сърдечносъдови заболявания, след инфаркт и инсулт, при раз­ширени вени, при тромбофлебит.

Наред  с  полезните ефекти аспиринът има и някои странични дейст­вия, които са неблагоприятни. Той дразни хра­носмилателната систе­ма, разранява лигавица­та на стомаха и черва­та, като понякога пре­дизвиква гастрит и яз­ва, води до кървене и за­губа на желязо, дори до анемия. При прием на аспирин се наблюдава парене в епигастриума, гаде­не, шум в ушите. За някои лица ас­пиринът е алер­ген и може да пре­дизвика бурни ре-акции, кожни обриви дори до анафилактичен шок.

Съществува практика за използване на аспи­рин при консервиране на зеленчуци - домати и зе­лен фасул. Използва се подкиселяващият ефект на салициловата кисели­на за запазване на качес­твото на зеленчуците. Тази практика е погреш­на, тъй като аспиринът дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт, разранява я и мо­же да предизвика кърве­не, а също да алергизира организма. В САЩ със закон е забранено из­ползването на аспири­на за консервиране на храни. Вместо това се препоръчват като кон­серванти лимонов сок, лимонена киселина и ас­корбинова киселина. По-добър метод е термич­ната преработка - кла­сическо  изваряване  в стъклени буркани и разбира се - замразяване при ниски температури.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст