Начална страница | Здраве | ЦВЕТЯТА НИ ПАЗЯТ ОТ РАК И ГРИП

ЦВЕТЯТА НИ ПАЗЯТ ОТ РАК И ГРИП

image

Учени от НАСА съветват да отглеждате фикуси,...

аспарагус и папрати в домовете си. Растенията поглъщат като лакомства отровите от въздуха.

Старите лекари имаха резерви за цветята вкъщи. Твърдяха, че цветя могат да се слагат в хола, кухнята, където и да е другаде, но не и в спалнята. Защото през деня листата на растенията всмуквали от въздуха вредния въглероден диоксид за своята обмяна, но през нощта го излъчвали обратно във въздуха. И спящият бавно се отравял.

Научен екип от Космическия център на НАСА в Пасадена, Хюстън, е проверил тези твърдения и съобщи резултатите през август тази година. Били изследвани най-разпространените декоративни цветя и растения, отглеждани в Америка и Европа. Опитите били извършвани в различни часове на денонощието в продължение на почти 2 години. Твърденията на НАСА се оказаха сензационни.

Аспарагусът ни брани от мръсния уличен въздух

Растенията у дома наистина поемат през деня въглероден диоксид от въздуха.

Това има значение, но не голямо. Защото концентрацията му в домовете обикновено не надхвърля концентрацията по улиците на големия град. Дори обратното - навън въздухът е по-отровен от газовете от ауспусите на автомобилите. Така цветята у дома намаляват вредата от уличния въздух. Много активно поема отровните газове аспарагусът. Това красиво растение е истински шампион по изсмукване на отровите от въздуха. През нощта пък излъченият въглероден диоксид е в нищожно количество и не влияе върху здравето.

Фикусът ни пази от рак

Растенията обаче са далеч по-полезни в друго -те всмукват в листата си най-раз-лични битови отрови: формалдехид , бензен , трихлоретилен и диоксини от мебелите, дрехите, миещите и почистващите прахове, мокетите и битовата техника. Това са далеч по-опасни отрови от въглеродния ди-оксид, защото доказано предизвикват рак. Растенията ги поглъщат като лакомства, понеже веднага ги използват за обмяната си.

В опитите на НАСА два средно големи фикуса за 4 часа почиствали от формалдехид  до 99% от въздуха в стая с обем 50 кубически метра.

Папратите се борят с грипа

И нещо повече. С въздуха, който всмукват, по листата на растенията полепват микроскопични прахолинки и капчици от дихателните пътища на обитателите на дома и гостите им.

Тези прашинки носят вредни бактерии, плесени и вируси. Растенията ги унищожават, понеже тъканите на листата отделят естествени летливи антибиотици -фитонциди. Така ни пазят и от опасни инфекции. Особено активни срещу вирусните инфекции - и особено грипа- се оказали папратите.

НАСА дава и норми - 2 до 3 саксии с папрати в стая са достатъчни, за да се справят със заразните прахолинки в помещението.

А за да се предпазят растенията от плесените, които лесно се развиват във влажната и топла атмосфера на дома ни, е добре почвата на саксията да се покрие с малки камъчета за аквариум.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст