Начална страница | Здраве | 7 НАЧИНА ДА ИЗГОНИТЕ ХЪРКАНЕТО

7 НАЧИНА ДА ИЗГОНИТЕ ХЪРКАНЕТО

image

Важно условие да се спасим от този проблем е да знаем на какво се дължи хърка­нето…

Този неприятен проб­лем се свързва с прекъсва­нето на дишането по време на съня, което се дължи на повишено кръвно налягане, стрес, сърдечносъдови проблеми, главоболие, деп­ресия и умора. Най-простич­кото обяснение гласи, че хъркането се причинява от вибрации на меките тъкани в задната част на гърлото.

Три са факторите, които допринасят за тези вибра­ции: слабите мускули на гър­лото, които се отпускат в най-дълбокия стадий на съня; различни прашинки и частици, които запречват въздушния поток в трахея­та; затруднено дишане през носа, причинено от запуш­ване на ноздрите, сенна хре­ма, полипи.

Установено е, че хората с наднормено тегло са пред­разположени три пъти пове­че към хъркане от слабите. Заклетите пушачи, чиито гърла ежедневно се дразнят от никотина, страдат от на­бъбване на лигавицата. То­ва от своя страна води до стеснение на трахеята и от­там до звучно и издайническо хъркане.

Досега са измислени как­ви ли не продукти за спира­не на канонадата от стърже­щи среднощни звукове. Об­що над 500 антихъркащи "изобретения" са патентова­ни само в САЩ.

Ето няколко съвета, които предлагат британски спе­циалисти по съня, чрез кои­то хъркането може да не се ликвидира напълно, но поне има шанс да се намали:

Намалете теглото си и тонизирайте мускулите си.

Избягвайте да пиете антидепресанти. Също така алкохол и антихистаминови препарати, които предиз­викват сънливост. Не приемайте хапчета за сън, ако знаете, че хъркате.

Спете на твърд матрак и използвайте единична въз­главница в добре проветре­на стая. Натрупването на няколко възглавници води до изкривяване на врата и кръста, с което се затрудня­ва въздушният поток през Трахеята.

Консултирайте се с алерголог - вашето "спа­сение" може да се ока­же просто, като напри­мер да замените една пухена възглавница със синтетична.

Спрете да пушите!

Опитайте се да носи­те ортодонтско апаратче в устата си за през нощта, за да запазите езика на място­то му, а челюстта - напред.

В допълнение на всички тези мерки евентуална хи­рургическа намеса може да отстрани съществуващи по­липи в носа или други неже­лани образувания по меките тькани в носната кухина.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст