Начална страница | Здраве | ПАЗЕТЕ СИ СЛАНИНКАТА, ЗА ДА ВИ ПАЗИ И ТЯ

ПАЗЕТЕ СИ СЛАНИНКАТА, ЗА ДА ВИ ПАЗИ И ТЯ

image

Мастната клетка не е никак проста…

Рисковете след ди­ета

„Кожухче" и „възг­лавничка" за вътреш­ните органи и костите

Енергия за работе­щите мускули

Мастните клетки поддържат иму­нитета на нужното ниво и помагат на организма да се пребори с ин­фекциите. Такъв извод правят из­следователи от университета „Пердю" в щата Индиана (САЩ). Преди битуваше мнението, че мастните от­лагания са „баласт" за човешкия организъм и рисков фактор, който предизвиква развитието на сърдеч­носъдови, ендокринни и други забо­лявания.

Каква е истината?

В нашия организъм няма нищо излишно. Но щом прекрачите грани­цата и започнете да затлъстявате, рискът да съсипете здравето си се увеличава в геометрична прогресия. И не всички знаят, че войната, обя­вена на омразната мазнина, може да доведе до плачевни резултати, твър­дят известни имунолози.

Опитвате се с диета без всякакви мазнини да си оправите фигурата? Не правете това! Защото рискувате да изтощите хиподермата  (подкожната мастна съединителна тъкан), а тя е нужна също толкова, колкото и бъб­реците или черният дроб:

Хиподермата произвежда хормо­ните и хормоноподобните вещества, които косвено влияят върху работата на имунната система.

От мастните клетки е направе­но „кожухчето" за вътрешните ни органи. То ги предпазва от преохлаждане. Отдавна е установено, че дами­те, които след голяма борба са изтощитили хиподермата, по-често насти­ват, страдат от хронични бронхити, от възпаление на яйчниците и постоянно им е студено.

Вътрешната ни мазнина е като „възглавничка" - подпира вътрешните органи (недостатъчна ли е, се получа­ва смъкване на матката и бъбреците). Доказано е, че слабите дами по-често си чупят шийката на бедрото, китката и гръбначния стълб, отколкото пълни­те (въпреки че са по-непохватни, по-тромави от кльощавите). Затова при твърде чупливи кости въобще не бива да отслабвате.

Също толкова важни за здраве­то са и мазнините, които постъпват в организма ни с храната и съдържат различни мастни киселини: мононенаситени (растително масло), полиненаситени (рибено и растително масло) и наситени (животински мазнини). Без тях имунната система не може да функционира нормално. Те са нужни като енергиен източник, за синтеза на хормоните, за образуването на билипидни мембрани при всички клетки на организма. Те са своеобразно транс­портно средство, което доставя на ор­ганизма мастноразтворимите витами­ни А, Е, D, К, без които въобще не може дори да се говори за добър имунитет.

Съвсем друга работа е да се спазва балансът между „добрите" и „лошите" мазнини и да не се допуска прекоме­рен излишък от вторите. Иначе ще се задействат други механизми, които от­слабват имунната система. Излишната мазнина пречи на защитните фактори на имунитета да разпознават всевъз­можни чужди вещества (антигени), то­ва означава и да се справят с болестта.

Нормата й в тялото е различна за мъжете и жените

Преди да започнете борбата с из­лишната мазнина, най-напред трябва да определите процента й в тялото. Това се прави с помощта на специ­ални прибори (има и кантарчета) или чрез статистически методи. Нор­мата за мъжете е 10-18 процента, за жените - 18-26 процента. При спор­тистите това съотношение може да бъде по-малко, при дамите през кли­мактериума - по-голямо, но не твър­де много.

Ако сте в посочените граници

значи нямате излишна мазнина. А пълнотата ви се дължи или на поду­ване, или на неправилно разпределе­ние на мазнината. Добре подбраната гимнастика в съчетание с други на­чини на коригиране на фигурата - например чрез ръчен и апаратен масаж, ще отстранят видимите й недостатъци. Трябва само да потренирате мускулите на онези места, където най-много се е натрупала маз­нина. Ще придобиете нужните форми без изтощителни диети и увреждане на здравето: постоянно работещите мускули ще използват ненужните мастни запаси като енергиен източ­ник и постепенно ще ги „изядат".

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст