Начална страница | Здраве | ПРИ ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ НАБАВЕТЕ СИ ВИТАМИН В2

ПРИ ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ НАБАВЕТЕ СИ ВИТАМИН В2

image

Основни източници на витамин В2 (рибофлавин)…

Мляко и млечни продукти- извара, кашкавал, месо- пилешко, говеждо, постно свинско, шунка, черен дроб, яйца, риба- треска, скумрия, тон, херинга; зеленчуци- спанак, грах, карфиол, пшеничени зародиши.

Ако имате проблеми със зрението и трудно виждате, ако очите ви сълзят и светлината ви дразни, ако се уморявате бързо при четене или работа с компютър, тялото ви дава знак, че не му достига витамин В2 (рибофлавин). Други съпътстващи симптоми са нацепване на кожата в ъгълчетата на устата, лющене и усещане за дискомфорт.

За ползата от него

Влияе добре на зрението, очите ни стават по-зорки, виждат по-ясно в тъмното и възприемат по-добре цветовете.

Придава на кожата здрав и свеж вид.

Стимулира работата на централната нервна система, образуването на еритроцити и функционирането на черния дроб.

Потребностите на възрастните от рибофлавин е от 1,3 до 2,4 мг в зависимост от физическата активност и разхода на енергия, на тийнейджърите - от 1,3 до 1,8 мг за денонощие. Имате потребност от допълнителен прием на рибофлавин, ако:

сте претърпели хирургична операция, свързана със заболяване на очите;

работата ви е напрегната и сте подложени на постоянен стрес;

прекалявате с алкохолните напитки. Алкохолът забавя усвояването на витамин В2;

работата ви е свързана с голямо физическо натоварване;

прекарвате дълго време пред компютъра;

пушите много, при това силни цигари. Тютюнът затруднява абсорбирането на рибофлавина.

Може би не знаете

Рибофлавинът почти не се натрупва в организма, ето защо е добре продуктите, които з съдържат, да присъстват всеки ден в менюто ви.

При балансирано и рационално хранене, включващо достатъчно количество от всички хранителни вещества (белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални вещества, витамини), н се налага допълнителен прием на витамини, н трябва да сте сигурни, че осигурявате на организма си с храната достатъчно рибофлавин.

Не варете продуктите прекалено дълго, току-що сготвената храна консумирайте веднага. За да съхраните витамин В2, не бива да подгрявате.

Рибофлавинът не е устойчив на ярки слънчев лъчи. Например чаша мляко, оставено на масата всеки час губи от 5 до 10% от витамина.

Не бива да кипвате пастьоризираното млян; от кутия, в противен случай загубата на вита мин В2 е около 15%. Достатъчно е да се загрее а 75°С (до поява на тънък слой каймак).

Млечните супи и зърнените каши стават па вкусни и почти напълно запазват рибофлавина ако първо сварите продуктите с вода, а слее това добавите към тях подгрято мляко.

Яжте достатъчно белтъчна храна, тъй кат тя е необходима за усвояване на витамина.

При контакт с някои продукти като сода з хляб, рибофлавинът се разрушава. Този факт добре да се има предвид, когато готвите и ксгато използвате содата, за са неутрализират! киселините в стомаха си.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст