Начална страница | Здраве | СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА УКРЕПИТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА УКРЕПИТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

image

Есента е тук, а с нея отново кашлицата, подсмърчането, грипът…

Всеки втори не минава без простуда през зимата и често става жертва на вирусите (има около 200 различни причинители на настинка). Понеже много често не помагат лекарствата (антибиотикът например убива само бактериите), налага се имунната система сама да се пребори с вирусите. А за да успее, трябва да я поддържате в добра форма.

Помогнете на тялото си, като внимавате за доброто си храносмилане. Ако в организма попаднат много вируси, имунната система събира защитните клетки, за да победи натрапниците. Голяма част ош тези клетки се образуват в чревната тъкан, но само когато червата са в добро състояние. Затова яжте по възможност много баластни вещества (например на ден по 2 филии пълнозърнест хляб, 250 г пресни зеленчуци, 2 ябълки или круши, мюсли или ориз). И най-добре е да се храните по едно и също време (постоянната промяна затруднява допълнително стомаха и червата).

Веднъж дневно се натоварвайте толкова силно, че наистина да не ви остане дъх (например с ходене, изкачване на стълби). И веднъж седмично по едно и също време спортувайте, няма значение какво. За да стигнат навсякъде защитните клетки на имунната система (например от червата към дихателните пътища), това става само с движение на мускулите.

Спете всекидневно по 6 до 8 часа. Тогава имунната система си почива, образува нови клетки и отделя използваните вещества.

Витамините, най-вече В, С, Е, са мотор за имунната система и затова сега са особено важни. Всяка сутрин пийте 250 мл сок от портокали, от домати или моркови.

Свикнете тялото си на промяна от топло към студено. Всеки ден излизайте за половин час на чист въздух (при всякакво време). Веднъж в седмицата е добре да ходите на сауна.

Проветрявайте жилището си! Сухият въздух прави достъпни устата и носа за вирусите. Ако ви е студено, по-добре сложете дебели чорапи и вълнен пуловер.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст