Начална страница | Здраве | ВЕЧЕР КРАКАТА ОТИЧАТ, СУТРИН ГЛЕЗЕНИТЕ СЕ ПОДУВАТ…

ВЕЧЕР КРАКАТА ОТИЧАТ, СУТРИН ГЛЕЗЕНИТЕ СЕ ПОДУВАТ…

image

Задържането на вода, проблеми с щитовидната жлеза…

и предменструалният синдром са основните причини Не пренебрегвайте видимите белези.

Твърде много хора се оплакват от подути крака, глезени и ръце, но рядко си задават въпроса дали това не е признак на сериозен здравословен проблем, често успокоявайки се с мисълта, че вероятно умората за пореден път си е казала думата. В повечето случаи обаче отоците сигнализират за протичането на опасен процес в организма - натрупването и задържането на вода.

Външните подутини се появяват, когато "излишните" течности превишават пет литра

За да се избавим от "наводнението",трябва непременно да определим причините за натрупването на вода в организма. Ако по цял ден работите, стоейки изправени на крака, леките отоци в края на деня не са опасен признак и повод за безпокойство. Когато се приберете, просто си починете около 20 минути с изпънати и повдигнати крака.

Предменструалният синдром често съпровожда отоците. Глезените се подуват, подуват се клепачите, ставите, лицето подпухва. Към тези признаци се прибавят наличие на умора, сънливост, лошо настроение, главоболие, повишен апетит.

Рязката поява на отоци, възникваща след ухапване от насекомо, след консумацията на екзотична храна или аромати, след прием на медикаменти също не са проблемни. След известно време сърбежът и температурата преминават. Опасен е случаят, когато започне да отича лицето, да се появява пристъп на задух.

Хормонални проблеми

Много често отоци се появяват, когато съществуват проблеми с щитовидната жлеза. Кожата става груба и плътна. Непременно трябва да се потърси помощта на ендокринолог.

Камъни в бъбреците

Бъбречните отоци са меки, воднисти и подвижни.

Обикновено се появяват сутрин.

Процесът започва от лицето, а впоследствие и по цяло то тяло. Задължителна е консултацията с уролог.

Варикоза или тромбофлебит

Асиметричните отоци с често увеличаване на големината си говорят за наличие на тромбофлебит или варикоза (разширени вени). Възможно е това да е белег на възпаление или вроден дефект на лимфните съдове.

Сърцето се нуждае от покой

Отоците, които се появяват при наличие на сърдечносъдово заболяване, възникват постепенно и като начало се появяват по краката. Причината е застой в кръвообращението. Затова специалист кардиолог трябва да назначи лечение.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст