Начална страница | Здраве | БОЛЕСТИ ОТ ГРЕШКА НА ЕЗИКА

БОЛЕСТИ ОТ ГРЕШКА НА ЕЗИКА

image

Издадена долна челюст, криви зъби…

заекване - всичко това може да се дължи на този незабележим орган, скрит в устата.

Той обикновено не се вижда, но има много голямо значение за човека не само при общуването, не и за това, че в преносен смисъл може да "чупи кости" или да разваля приятелства и семейства, но и във физиологично отношение. Ако е много ниско или пък много високо в устна-та кухина, ако е много дълъг или с неподходяща форма, може да предизвика сериозни нарушения, особено в детската възраст, при оформянето на челюстите, зъбите и устата.

Езикът е мускул, самият той съставен от 17 мускулчета. Това му дава възможност да се движи в различни посоки и има важно знамение още при новороденото, че и по-рано. С годините той расте на ширина, дължина, а и на височина. В майчината утроба плодът го използва, за да смуче и бозае. Бебето също. То прекарва през първите месеци от живота си повечето време в легнало положение и тогава езикът стои ниско в устна-та кухина в пряк контакт с бузите и устните. Когато поотрасне и започне да сяда, той заема по-горно положение. Щом поникнат зъбите и детето започне да дъвче, това действие влияе добре на челюстите, но езикът продължава да изпълнява моделиращата си функция.

Езикът е прикрепен към долната челюст само с едно мускулче, което се развива едновременно с него. Ако то се блокира или ако поради някакви причини езикът си остане в долно положение както при новороденото, той остава по-къс и оказва силен натиск върху долната челюст. В резултат на това тя се развива повече от горната, а зъбите или се раздалечават, или се нареждат неправилно на долната.

Как да се разбере дали езикът се развива както трябва? Ако при широко отворена уста детето докосва небцето с върха на езика, всичко е наред. В противен случай, когато то навърши 3 и половина години, е целесъобразно да се потърси помощ от специалист за коригиране на недостатъка.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст