Начална страница | Здраве | ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО

ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО

image

Колебанията в атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха атакуват най-слабите места на организма…

Много хора страдат от рязката промяна на времето. Колебанията в атмосферното налягане, температурата, влажността на въздуха, магнитните бури и засилената слънчева активност влияят на човешкия организъм и атакуват най-слабите му места. Особено ако той има някакви проблеми.

Ритъмът е необходимо условие за нашия живот, защото ни помага да се приспособим към променящите се условия на околния свят. Етапите на подем се редуват с моменти на спад и обратното. Учените определят този период като десинхроноза.

Здравият човек като правило не усеща подобни промени. Но при останалите особено в сезона на т.нар. неустойчиво равновесие (есен и пролет) организмът реагира чувствително на всяко

Неблагоприятно въздействие

Най-малкият повод (прекарана на крак инфекция, стрес, преумора) променят биоритмите, в основата на които стои нарушеното производство на мелатонин - хормона, отговарящ за жизнения ритъм и нашето адаптиране.

Още по-зле се чувстват

астматиците и хипертониците

Десинхронозата е с богата симптоматика: от необяснима слабост, спад в настроението, нарушаване на съня и апетита до изостряне на старите болести и появата на нови. Най-силно от десинхроноза страдат болните от възпаление на белите дробове, бронхиална астма, сърдечна аритмия, високо кръвно и язва.

С неблагоприятните фактори лекарите свързват и изострянето на различни

кожни заболявания

болести на ставите и опорно-двигателния апарат, което е породено от нарушенията в процеса на топлообмен на организма с околната среда.

Особено тежки метеопатични реакции като виене на свят, болки в областта на сърцето, ставите, пристъпи на стенокардия се наблюдават в преходните сезони, когато колебанията на метеорологичните параметри са по-силно изразени.

На нахлуването на студен фронт и настъпването на област с високо атмосферно налягане най-остро реагират болните от сърдечносъдови заболявания, бронхиална астма и 1 болести на жлъчката и червата.

При ниско атмосферно налягане в зоната на топъл фронт с висока влажност и намалено съдържание на кислород страдат най-вече болните от исхемична болест на сърцето, артериална хипотония (ниско кръвно налягане) и хронични заболявания на белите дробове, в основата на които е хроничната кислородна недостатъчност.

Намалете страданията със специален режим

Не можете да се изолирате от “вредното” време, но можете да облекчите живота си. Като начало започнете да спазвате режим - хранете се, лягайте и ставайте по едно и също време.

HE СЕ ПРЕНАПРЯГАЙТЕ,. но и не подминавайте физическите упражнения - умерената физическа активност е подходяща за всеки организъм.

ХРАНЕТЕ СЕ ПЪЛНОЦЕННО. Не забравяйте комплексните витамини. Отлично средство за профилактика на десинхронозата са растителните адаптогени (екстракти от женшен и др.), които се приемат 2-3 пъти дневно 15-30 минути преди или 4 часа след ядене.

НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙТЕ със силното кафе и алкохолните напитки в неблагоприятните за здравето дни.

Учените са установили, че дори след еднократната употреба на ГОЛЯМА ДОЗА АЛКОХОЛ нашите биоритми рязко се променят и намаляват скоростта на реакциите и адаптационните възможности на организма.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст