Начална страница | Здраве | ГАСТРИТЪТ ГРИЗЕ СТОМАХА

ГАСТРИТЪТ ГРИЗЕ СТОМАХА

image

Най-честата причина за болестта са преяждане,…

недобре сдъвкана храна, употреба на силни подправки и спиртни напитки

Основа на лечението е диетата.

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица и е едно от най-честите заболявания на стомаха. В повечето случаи се засяга и лигавата ципа на дванадесетопръстника и тогава се говори за гастродуоденит. В зависимост от причините, същността и клиничните прояви различаваме остър и хроничен гастрит

Остър гастрит

Най-честата причина за острия гастрит са нарушенията в храненето: преяждане, употреба на дразнещи храни, силни подправки, спиртни напитки, недобре сдъвкана храна, несвойствени храни. В последно време зачестяват лекарствените остри гастрити, появяващи се след употреба на аспирин и други болкоуспокояващи средства, лекарства, понижаващи кръвното налягане, сулфонамиди и над-бъбречни хормони.

Острият гастрит съпътства редица инфекциозни болести или може да се дължи на инфекция на лигавицата от някои микроорганизми и вируси.

Клиничните му прояви могат да бъдат най-различни. Най-честа изява са тежест, тъпа болка и чувство за разпъване под лъжичката, лош вкус в устата, гадене и повръщане. Общото състояние е влошено, болният се чувства отпаднал, често има леки втрисания и повишаване на температурата.

Протичането и изходът биват различни - според причината, тежестта на клиничните прояви, възрастта на болния. Леките случаи обичайно преминават за 4-5 дни, като понякога могат да останат задълго време редица оплаквания - тежест, гадене, липса на апетит, оригване.

Хроничен гастрит

Това е твърде често заболяване в наши дни. При някои последни изследвания той се наблюдава у почти половината от видимо здрави мъже над 50-годишна възраст. Според характера и измененията на лигавицата на стомаха и отликите в клиничните прояви се различават няколко тила хроничен гастрит:    повърхностен, хипертрофичен, атрофичен.

Основните причини на хроничния гастрит са подобни на тези на острия, само че са по-изявени и въздействащи продължително време. Умствените и физическите пренапрежения, неприятните преживявания и конфликтите, невъзможността да се спазва т.нар. хранителен стереотип, т.е. хранене в определено време, недоброто сдъвкване на храната, злоупотребата със спиртни напитки, подправки, медикаменти и тютюнопушенето са несъмнени причини за зачестяването на хроничния гастрит.

Лечението трябва да бъде строго индивидуално и да се провежда под наблюдението на лекар. Основа на лечението е диетата. Болният трябва да се храни редовно, да сдъвква добре храната, да избягва дразнещи храни -подправки, запръжки, много сладки храни, сурови зеленчуци и плодове, които са богати на целулоза. Тютюнопушенето и спиртните питиета са абсолютно забранени. От полза е пиенето на някои минерални води.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст