Начална страница | Здраве | ПРИ АЛЦХАЙМЕР ПАМЕТТА ИЗТЪНЯВА, ГОВОРЪТ СЕ ЗАГУБВА

ПРИ АЛЦХАЙМЕР ПАМЕТТА ИЗТЪНЯВА, ГОВОРЪТ СЕ ЗАГУБВА

image

Смущенията започват между 60-ата и 80-ата година…

Понятията „време“ и „пространство“ се объркват

Важно е диагнозата да се постави навреме

Какво представлява

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративна болест на централната нервна система. При нея се увреждат мозъчните клетки, които контролират паметта, разсъдъка и възможностите за правене на умозаключения.

Кога започва

Смущенията започват обикновено между 60- и 80-годишна възраст, но в 5 на сто от случаите може да се появят и при хора, ненавършили 50. Постепенно болният стига до положението, в което вече не може да изпълнява и най-обикновените действия във всекидневния живот. Той дори не може и да разговаря. Трудно му е да се справя с понятията за време и пространство.

Какво засяга

Болестта на Алцхаймер засяга невроните на сивото вещество. Тя започва в хипоталамуса - там, където се намират центровете на паметта. Това обяснява и първите симптоми - трудности при запомнянето на цифри. Като се развива постепенно, болестта засяга и други области в мозъка. Тогава се появяват смущенията в поведението.

Най-често симптомите на заболяването се откриват от общопрактикуващия лекар, който изпраща пациента при невролог или психиатър за тестове и скенер. Колкото по-рано се постави диагнозата на заболяването, толкова повече може да се забавят последствията от него.

Как се лекува

Съществуват няколко лекарства, които при ранно предписване могат да подобрят познавателната способност, а значи и качеството на живот и общото състояние на болния. Използват се и нелекарствени средства като кинезитерапия, стимулиране на общото мозъчно състояние, ортофония. Повечето от болните живеят в домовете си, подпомагани от своите близки, от медицински сестри и др.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст