Начална страница | Здраве | ГОНИТБА НА ПРОСТУДИ И НАСТИНКИ

ГОНИТБА НА ПРОСТУДИ И НАСТИНКИ

image

Обикновено се казва, че зимните месеци са времето на настинките и грипа…

Не че през другите сезони не страдаме от тези заболявания, но през студените дни и седмици вирусите се разпространяват много по-лесно, поради което се увеличава и заболеваемостта.

Зимните промени в природата са свързани с промени и в човешкия организъм: пренастройват се нервната, ендокринната, имунната, сърдечносъдовата и другите системи. И ако имаме някакви проблеми със здравето, през есента и особено през зимата нашето състояние се влошава. Главната причина е, че имунитетът намного от нас не е твърде силен и ако престанем да се грижим за него, да тренираме, съпротивляемостта на организма рязко намалява и човек се разболява. Организмът трудно се адаптира към резките климатични /промени. Разстроена е терморегулацията в крайниците ни и в лигавицата на горните дихателни пътища, особено при некалени хора и при такива, които рядко излизат на въздух. А ?простудяването е пряк път към простудна инфекция особено при хората с хронични заболявания на дихателните пътища или с хронични инфекции в носоглътката, синусите, белите дробове. Най-често страдаме от респираторни инфекции с хрема, кашлица и температура.

Любимият сезон на бактериите

През лятото бактериите тихо „дремят“ на своите места - сливиците, аде-ноидите, синусите, зъбите. Но щом организмът отслабне, те се появяват. Упоритата хрема, възпалението на носоглътката, на сливиците, синусите, на ушите, също бронхитите и пневмониите - всички тези заболявания напомнят за себе си през есента и в началото на зимата. Тъй като сме подложени на многостранна атака от бактерии и вируси, много е важно да знаем каква е разликата между обикновената настинка и грипа например.

Настинките са дребни инфекции в носната кухина и гърлото, причинениот няколко различни вируса. Състоянието продължава за около седмица. Настинките се различават от грипа по една основна характеристика. Те се развиват бавно и— целият спектър от симптоми - хрема,главоболие, притъпено усещане за вкус и миризма, болки в гърлото, кашлица, се проявява до ден-три след заразяването. Приемът на антибиотик е изключително неправилен. Причината е, че повечето настинки се причиняват от вирусни инфекции, които не реагират на антибиотици и приемът им води до сериозни алергични реакции, диария и гъбични инфекции.

В борба с инфлуенцата

Грипът е инфекция на дихателната система, причинена от вируса на инфлуенца. Повечето пациенти едва ли знаят, че въпросният вирус бива три типа - А, В и С. Първите два са най-сериозни, а третият протича леко. Г)рипътудря внезапно. Той започва с треска, болка в мускулите, обща отпадналост и понякога кашлица. При възрастните най-често освен с гореизброените симптоми се проявява и с температура над 38 градуса, придружена с главоболие. Децата традиционно поддържат по-висока температура, която в критични състояния достига 39-40 градуса. Третира се с антивирусни медикаменти, съчетани с имуноподдържащи препарати.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст