Начална страница | Здраве | КРЕМ-СУПАТА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ СЕ УСЛАЖДА

КРЕМ-СУПАТА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ СЕ УСЛАЖДА

image

Карфиолена…

Продукти за 4 порции:1 глава карфиол, 1 голяма глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 1 букет Тар-ни” (от парче корен и стрък магданоз, парче корен истрък целина, парче морков, стрък копър и 1 дафинов лист), 1 ч.л. смлян кориандър, щипка горчица на прах, 900 мл зеленчуков или пилешки бульон, 1-2 ч.л. нишесте, 150 мл прясно мляко, 3 с.л. сметана, 2 твърдо сварени яйца, 1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър или копър, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Разделете тавата цветно зеле на едри парчета. В голяматенджера я залейте с бульона. Сварете я за 15 минути заедно с нарязания лук и скилидката чесън, букета "Гарни", сухия кориандър, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Извадете чесъна и букета "Гарни". Пасирайте карфиола с лука и малко количество бульон. Върнете ги в тенджерата с останалата течност.

Разтворете нишестето в прясно мляко. Налейте го в тенджерата заедно с останалото мляко. Сложете съда на огъня и варете, докато супата се сгъсти. Разбърквайте постоянно. Преди поднасянето сложете съда със супата за малко на огъня. Добавете сметаната и на-рязаните наситно яйца. Украсете с кориандъра (копъра) и поднесете.Чесновите сухари са чудесно допълнение към тази крем-супа.

От грах с хрупкав бекон

Продукти за 4 порции: 1с.л. зехтин, 1 глава кромид лук, 2 резена корен от целина, 1 с.л. червен пипер, 675 г замразен грах, 1,2 л зеленчуков бульон, сокът от 1/2 лимон, сол, смлян черен пипер, 8 парчета бекон.

Приготвяне: В сгорещения зехтин пържете на бавен огън 10-15 мин, лука и целината, нарязани наситно. Оцветете ги с червения пипер. Бързо добавете граха и налейте бульона. Усилете огъня, за да заври супата. Щом това стане, пак намалете огъня и варете10-12 мин. Пюрирайте супата. Прелейте я в чиста тенджера, затоплете я пак. Прибавете лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Изпържете бекона до златист цвят и хрупкава коричка.

Разлейте супата по чиниите, във всяка сложете парченца бекон.

Морковена с къри

Продукти за 4 порции:70 г краве масло, 350 г праз лук (1 дебел стрък), 2 скилидки чесън, по 1/2 ч.л. смлени сухи куркума, кориандър и семена от копър, 2 ч.л. сух копър, 80 мл паста къри, 540 г моркови, 360 г пащърнак, 1 л пилешки бульон, 500 мл вода, 2 ч.л. доматено пюре, 125 мл прясно мляко, 1 ч.л. кокосови стърготини.

Приготвяне: Сгорещете кравето масло и запържете в него праза и чесъна, нарязани наситно, заедно със сухите подправки и кърито. Разбърквайте, докато лукът омекне, а сместа стане ароматна. Добавете морковите и пащърнака, нарязани на парченца. Налейте бульона и водата, захлупете супата и я варете до омекване на зеленчуците. Подправете с доматеното пюре. Готовата супа пюрирайте. В прясното мляко разтворете кокосовите стърготини. Поднесете крем-супата, напръскана с това кокосово мляко.

От картофи и спанак

Продукти за 4 порции:1 голяма глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 900 г нишестени картофи, 2 резена корен от целина, 1,2 л зеленчуков бульон, 500 г спанак, 250 г краве сирене, 300 мл прясно мляко, 1 с.л. сухо бяло вино, сол, смлян черен пипер, пресен магданоз за украса.

Приготвяне: Сложете в тенджера почистените лук, чесън, картофи, целина и налейте бульона. Варете на тих огън 20 мин. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Добавете почистения спанак и варете още 10 мин. Снемете супата от огъня и я оставете да изстине.

Разбивайте супата на пюре на порции. Върнете я в тенджерата. Прибавете натрошеното сирене и млякото. Оставете я да поври още малко. Налейте виното. Поднесете крем-супата с крутони и ситно нарязан магданоз.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст