Начална страница | Здраве | НАСЛЕДСТВЕНИТЕ БОЛЕСТИ

НАСЛЕДСТВЕНИТЕ БОЛЕСТИ

image

При случаи на флебит в семейството, изследвайте съсирването на кръвта си…

По-значителната част от сърдечно-съдовите заболявания се дължат на болни артерии (атеросклероза), но някои от тях са свързани и със смущения в съсирването на кръвта. Ако в семейството ви има случаи на флебит и белодробна емболия, непременно изследвайте съсирването на кръвта си в специализирана лаборатория.

Ако ваши роднини са имали онкологични проблеми

От онкологичните заболявания най-често срещани са ракът на белите дробове, на простатата, дебелото черво, дихателните пътища, гениталиите и гърдите при жените. Добре е да знаете, че фамилните проявления на някои разновидности (рак на ануса и злокачествен меланом ) представляват едва 5% от всички случаи. Вече са идентифицирани и част от гените, предразполагащи към рак, но далеч не всички. Научните изследвания продължават.

Какъв е рискът за близките?

Когато в семейството ви има няколко случая на онкологични заболявания, обикновено рискът за вас е 1,5-2 по-голям от нормалното. Все пак той зависи от конкретния вид на рака. При рака на простатата например рискувате 2-3 пъти повече. Ако имате два случая (баща и брат, баща и чичо), умножете опасността по осем.

При рак на тестисите: щом брат ви страда от това заболяване, рискът ви е осем пъти по-голям.

Рак на белите дробове: пушите ли, вероятността се увеличава 50 пъти.

Рак на дебелото черво: ако се е появил преди 45-годишна възраст или е засегнал двама от семейството, умножете риска по 4.

Какви изследвания да предприемете?

Редовно се консултирайте с лекар при вероятност за наследствен рак на:

Простатата: всяка година правете ректално туширане след 50-годишна възраст.

Дебелото черво и ануса: изследване на кръв в изпражненията и ректално туширане от 35-40 годишна възраст.

Тестисите: изследване и преглед всяка година.

Необходими превантивни мерки

От рак на простатата ще ви предпази храна, богата на фибри и бедна на животински мазнини. За да не се разболеете от рак на дебелото черво: избавете се от причинителите - обилно хранене, свръхтегло, животински мазнини, рафинирана захар. Ще ви предпази диета на базата на ненаситени растителни мазнини, птиче месо, риба, зеленчуци и растителни фибри. И в този случай никотинът вреди.

Ракът на белите дробове ще ви заобиколи, ако спрете цигарите - това е най-доброта превантивна мярка! След години ще се намали рискът наполовина, а след 10-15 години белите дробове ще бъдат като на човек, който никога не е пушил! Избягвайте храни, богати на животински мазнини!

Същото се отнася и за мерките, предпазващи от рак на устната кухина и дихателните пътища.

Съветът е да спрете цигарите и прекомерната консумация на алкохол.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст